30.4.19

Το μήνυμα της Ισπανίας...

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία είχε πολλαπλή επίδραση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Η Ν.Δ. σιώπησε ηχηρά.

Μια ισχυρή χώρα του...
ευρωπαϊκού Νότου -στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα- ανέδειξε στις εκλογές πρώτη δύναμη το Σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος δίνει τη δυνατότητα στην ευρύτερη Αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα συνετρίβη.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο ακροδεξιός κίνδυνος στην Ισπανία λειτούργησε προς όφελος της Αριστεράς. Απ' όποια, επομένως, πλευρά κι αν εξετάσει κανείς το ζήτημα, οι εκλογές στην Ισπανία είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για τη Ν.Δ.

Η δεύτερη επίδραση του ισπανικού αποτελέσματος αφορά την ερμηνεία που του έδωσε η κυβέρνηση και σ' αυτήν που προέβαλε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως εκπρόσωπος της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός και το κόμμα του εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους, υπογραμμίζοντας την ήττα της ισπανικής Δεξιάς και το γεγονός ότι η ευρύτερη Αριστερά ενισχύθηκε και δημιουργούνται οι όροι μιας αριστερής - προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Αντίθετα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προτίμησε να προβάλει τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να υπογραμμίσει την υποχώρηση των Ποδέμος. Δηλαδή: νίκησαν οι δικοί μας κι έχασαν οι δικοί σας, κ. Τσίπρα. Ξέχασε, βεβαίως, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνει κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι υπέρμαχο της ιδέας της Προοδευτικής Συμμαχίας την οποία προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την οποία απορρίπτει η Χαρίλαου Τρικούπη.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το αποτέλεσμα στην Ισπανία είναι πολύ ενθαρρυντικό για την ευρύτερη Αριστερά σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη και η Δεξιά τής κάνει πολλές παραχωρήσεις, για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της και να γλιτώσει απώλειες. Μόνο που έτσι ο κίνδυνος παίρνει άλλη μορφή και περιεχόμενο.

Σε λίγο, κίνδυνος δεν θα είναι αυτή καθ' αυτήν η Ακροδεξιά αλλά η μεταλλαγμένη νεοφιλελεύθερη Δεξιά σε Ακροδεξιά. Η διαπίστωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στην Ελλάδα, αν ληφθεί υπόψη το πόσο δεξιά έχει μετατοπιστεί η Ν.Δ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές στην Ισπανία υπογραμμίζουν περισσότερο την ανάγκη μιας πλατιάς συμμαχίας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ως τον μόνο φραγμό στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: