30.5.19

«Στρατηγικές» φιλοδοξίες...

Δεν είναι και από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τον τόπο, υπάρχει πάντως κάποια αμφιβολία για την πατρότητα της ιδέας που...
επιγράφεται «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και για το ακριβές νόημά της. Οι θαυμαστές της ρητορικής δεινότητας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δηλώνουν βέβαιοι ότι πρώτος αυτός εμπνεύστηκε τον όρο.

Οι προεδρικοί του ΚΙΝΑΛ επιμένουν ότι πρώτη και καλύτερη μίλησε για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Φώφη Γεννηματά, ήδη τον Γενάρη του 2017. Επανήλθε μάλιστα αρκετές φορές, κυρίως δε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018, όταν, αδιάφορη για την κομψοέπεια, εξαπέλυσε το θρυλικό εκείνο «να πάνε από εκεί που ήρθαν». Τι ακριβώς ήθελε να πει με τη χρησμική της φράση το είχε εξηγήσει επιστημονικά ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκης: «Να πάνε στο 3%».

Την ίδια εποχή ο κ. Μάκης Βορίδης προσέγγιζε τον όρο από τη δική του ευαίσθητη σκοπιά: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές». Ποιες παρεμβάσεις στο κράτος και τους θεσμούς υπονοούσε το είχε αφήσει αδιευκρίνιστο. Ισως επειδή εκ των υστέρων συνειδητοποίησε πως όσα εκστόμισε ήταν αφόρητα δημοκρατικά ακόμα και γι’ αυτόν.

Και να που ο κ. Βενιζέλος επανήλθε μετεκλογικά σ’ έναν όρο που τον έχει χρησιμοποιήσει με ρυθμό τικ, κι όχι για να διεκδικήσει την πατρότητά του, αλλά για να τον συγκεκριμενοποιήσει. Η ανάρτησή του στο φέισμπουκ: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου». Λέει κι άλλα ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης. Σταματάω όμως εδώ, για να επαναλάβω τη φράση-ομολογία: «Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου». Δηλαδή; Τόσες δεκαετίες, οι καλές μας κυβερνήσεις, που όλες τους «σέβονται τις ανεξάρτητες αρχές, τους θεσμούς» κ.λπ., εκμεταλλεύονται «τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που καλύπτουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης»; Και με ποιον στόχο; Τη χειραγώγηση; Απαγε της βλασφημίας...

Παντελής Μπουκάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: