22.5.19

Πώς η Ακροδεξιά σπέρνει μίσος...

...μέσω Facebook...

Ένα δίκτυο λογαριασμών ακροδεξιάς απόχρωσης στο Facebook, το οποίο διαδίδει fake news και λόγια μίσους σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη αποκαλύπτεται από...
την οργάνωση Avaaz.

Το Facebook, το οποίο ακόμη προσπαθεί να καθαρίσει την πλατφόρμα και να σώσει την υπόληψή του έχει ήδη «κατεβάσει» λογαριασμούς με περίπου έξι εκατομμύρια ακόλουθους πριν ξεκινήσει η διαδικασία των ευρωεκλογών. Παράλληλα, ερευνά εκατοντάδες άλλους λογαριασμούς που έχουν περίπου 26 εκατ. ακόλουθους, σύμφωνα με την Avaaz.

Στο σύνολο, η οργάνωση αναφέρει ότι περισσότερα από 500 γκρουπ και σελίδες στο Facebook, που λειτουργούν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Πολωνία και Ισπανία είναι υπό διερεύνηση. Τα περισσότερα από αυτά είτε διαδίδουν fake news είτε χρησιμοποιούν ψεύτικες σελίδες και προφίλ για να προωθήσουν τεχνητά το περιεχόμενο κομμάτων ή ιστοσελίδων που υποστηρίζουν, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του Facebook.

Τα δίκτυα αυτά ήταν πολύ πιο δημοφιλή από τις επίσημες σελίδες ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών ομάδων σε αυτές τις χώρες. Οι σελίδες που έχουν κατέβει από το Facebook είχαν μέχρι τότε περισσότερες από μισό δισ. θεάσεις.

«Οι σελίδες έχουν υψηλά επίπεδα αλληλεπιδράσεων. Δεν έχει σημασία πόσους ακόλουθους έχει εάν δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις» δηλώνει ο Κρίστοφερ Σκοτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Avaaz και προσθέτει «έχουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια θεάσεις μόνο στις σελίδες που έχουν κατέβει. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψηφοφόρων εντός Ε.Ε.».

Ωστόσο, ενώ κάποιες σελίδες έχουν κατέβει, ανάμεσά τους κι ένα τεράστιο δίκτυο στην Ισπανία, αρκετές παραμένουν εντός Facebook.

Οι δραστηριότητες του δικτύου επεκτείνονται από γαλλικούς λογαριασμούς που περιέχουν περιεχόμενο περί ανωτερότητας της λευκής φυλής σε κείμενα στη Γερμανία που υποστηρίζουν την άρνηση του Ολοκαυτώματος και σε ψεύτικες σελίδες που προωθούν το κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Στην Ιταλία, οι τακτικές περιλαμβάνουν την κατασκευή σελίδων που ασχολούνται με ποδόσφαιρο, υγεία, αισθητική ή άλλα ενδιαφέροντα και αφού οι ακόλουθοι εγγραφούν στις σελίδες, εκείνες μετατρέπονται σε πολιτικά εργαλεία.

Οι ερευνητές εντόπισαν πώς μία σελίδα, φαινομενικά κατασκευασμένη για έναν αγροτικό συνεταιρισμό, σταδιακά μετατρέπεται σε μία που υποστηρίζει την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, μέσω της κοινοποίησης βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μετανάστες να σπάνε ένα περιπολικό. Αυτό στην πραγματικότητα είναι σκηνή από ταινία, κάτι που έχει επισημανθεί αρκετές φορές στα social media.

Σύμφωνα με την Avaaz οι σελίδες αυτές δεν στοχεύουν μόνο στις επερχόμενες εκλογές, αλλά στο να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα δίνοντας την ψεύτικη εντύπωση πως υπάρχει πραγματική υποστήριξη για το περιεχόμενο που έχουν.

«Εκτιμούμε ότι τα δίκτυα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο, πραγματοποιούν καμπάνιες παραπληροφόρησης που “τρέχουν” για χρόνια, κάνονας ένα συγκεκριμένο ζήτημα να δείχνει πολύ πιο σημαντικό από ότι είναι» συμπληρώνει ο Σκοτ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές και δημοσιογράφους τους οποίους προσέλαβε το Avaaz μετά από μία online αίτηση. Περισσότεροι από 47,000 άνθρωποι δώρισαν μικρά χρηματικά ποσά ώστε να κάνουν το πρότζεκτ οικονομικά ανεξάρτητο.

Το Facebook ακολούθησε στην έρευνα, αλλά σε καμία περίπτωση η ομάδα της Avaaz δεν εργάστηκε με τον διαδικτυακό κολοσσό. Αντίθετα, παρέδωσε τα συμπεράσματά της στο Facebook ώστε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και να αναλάβει δράση.

«Πιστεύουμε ότι το Facebook έκανε καλή δουλειά μέχρι στιγμής, αλλά θα έπρεπε να έχει εργαστεί καλύτερα ώστε να σβήσει τις σελίδες αυτές. Πρέπει να το κάνουν μόνοι τους αυτό. Εμείς είμαστε περίπου τριάντα άτομα, εκείνοι έχουν περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους μόνο στο τμήμα έρευνας και ασφάλειας» τονίζει με νόημα ο Σκοτ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: