31.5.19

Σταθάκης: Μη βιώσιμο το σχέδιο της ΝΔ...


«Η ΝΔ έχει ένα οικονομικό πρόγραμμα εξωπραγματικό. Υπόσχεται πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει είτε, αν τα εφαρμόσει, θα έχουν τεράστιο κόστος για...
την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, χαρακτήρισε ως μη βιώσιμο το σχέδιο της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι: «Η ΝΔ δηλώνει ότι θα επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης 4% -σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς έλεγε ακριβώς το ίδιο το 2014- ενώ για το πώς θα το κάνει αυτό έχει ένα δεύτερο αφήγημα που λέει φοροελαφρύνσεις. Αν κανείς κοιτάξει διεξοδικά τα μέτρα αυτά θα διαπιστώσει ότι τα μισά έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μισά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εάν εφαρμοστούν, θα θέσουν θέμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι θα δημιουργήσουν δημοσιονομική εκτροπή. Η χώρα έχει δεσμευθεί, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σε μια δημοσιονομική πορεία η οποία προβλέπει αποκλιμάκωση φορολογίας με έναν ρυθμό της τάξεως του 1% το χρόνο. Η ΝΔ λέει ότι θα εφαρμόσει άμεσα μέτρα που αποτιμώνται σε 5 δισ. ευρώ. Είναι 3 μονάδες του ΑΕΠ. Να μας πει η ΝΔ πώς θα βγάλει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι τόσο απλό».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές δεν επικεντρώθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά αναλώθηκε σε μια διαφορετική ατζέντα που απέτρεψε μια πιο δυνατή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα, στη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να δούμε ποιος έχει βιώσιμο σχέδιο, ποιος διασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας και ποιος διαμορφώνει τις καλύτερες συνθήκες ανάκαμψης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ούτε να εφεύρει ούτε να φτιάξει ατζέντα λίγο πριν από τις εκλογές. Έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα το οποίο είναι αποτυπωμένο με σαφήνεια στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων. Η έξοδος της οικονομίας από την κρίση σημαίνει περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερες εξαγωγές, περισσότερη ανάπτυξη των δυναμικών τομέων μας, όπως είναι η καινοτομία και μία δημοσιονομική ελάφρυνση η οποία είναι συντεταγμένη. Ξεκίνησε με τη μείωση του ΦΠΑ, που ήταν το πιο σημαντικό μέτρο και θα ακολουθήσουν τα άλλα βήματα που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και στον τομέα των επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο υπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και διαμορφώνεται ένας πολιτικός χάρτης με διαφορετικά διακυβεύματα και επιστροφή σε μία κανονικότητα. Κεντρικό σημείο αυτής της κανονικότητας είναι η αναβίωση δύο ισχυρών πόλων. Από ό,τι φάνηκε στις ευρωεκλογές, η ΝΔ επανασυσπείρωσε αυτόν τον πόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τον πόλο με αρκετή υστέρηση και τα μικρότερα κόμματα που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο των συνθηκών της μνημονιακής περιόδου κατέρρευσαν. Πάμε σ΄ ένα σύστημα πιο έντονα διπολικό και ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαμορφώσει με ακόμα πιο έντονο τρόπο τον πόλο αυτό της ευρύτερης κεντροαριστεράς». Η συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου, πρόσθεσε, και η αναγκαιότητα σύγκλισης ευρύτερων δυνάμεων σε όλο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων και της Αριστεράς είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ελλάδα, που αποτελεί έναν προνομιακό χώρο γι΄ αυτές τις μεγάλες συγκλίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση των ευρύτερων συγκλίσεων.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ενώ υπήρξε μια μετατόπιση ενός ποσοστού της τάξης του 4% των ψηφισάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, η μεγάλη πλειοψηφία που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές, δεν μετατοπίστηκε στη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ ή κάπου αλλού. «Το κομμάτι αυτό, που ξεπερνά κατά πολύ το 7%, είτε απείχε είτε ψήφισε μικρότερα κόμματα, είναι η δυναμική πάνω στην οποία πρέπει να πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτή τη φάση. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω μια περίπτωση πιο έντονη από όλες τις άλλες κατηγορίες, θα ήταν η νεολαία κι αυτό αποτελεί το διακύβευμα για το ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο».

Σε ερώτηση εάν επηρέασαν αρνητικά οι συμπεριφορές και το ύφος ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Παραμένω παραδοσιακός σε αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι τις εκλογές τις κρίνουν πρωτίστως η οικονομία, η κοινωνική ατζέντα και οι ώριμες αλλαγές στα θέματα των θεσμών, των δικαιωμάτων. Όλα τα άλλα παίζουν ρόλο, δεν αντιλέγω σε αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι κρίνει εκλογές η πλευρά της πολιτικής ως θέαμα».

«Δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη και κρίθηκε. Δεν είναι ώρα για συγγνώμη ή μη συγγνώμη. Είναι θέμα να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές που έχουν ενσωματωθεί στην κρίση των πολιτών, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια ηγετική μορφή που ήρθε για να μείνει».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για την ηγεσία της δικαιοσύνης, ο υπουργός απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι είναι υπερβολικό να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. «Οι επιλογές των ανώτατων δικαστών, εκ των πραγμάτων, τυγχάνουν ευρείας συναίνεσης επειδή κατά κανόνα είναι εξαιρετικοί δικαστές κι αυτό φάνηκε σε όλες τις διαδικασίες που προηγούνται», επισήμανε. Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε δε, ότι ήταν λογικό να επιδιωχθεί συναίνεση με τη ΝΔ διότι αυτή έθεσε το θέμα με τόση ένταση, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες αυτές γίνονται στη Βουλή και απαιτούν μια ευρύτερη συναίνεση.

Σχετικά με τη θέση της αντιπολίτευσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις που να επηρεάζουν τη χώρα για την επόμενη τετραετία, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προφανώς δεν θα πάρει αποφάσεις που να δεσμεύουν τη χώρα σε θέματα μείζονος οικονομικής ή πολιτικής σημασίας. Από την άλλη, όμως, προχωράει όλα τα θέματα που έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Υπενθύμισε δε, ότι και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο του 2015, προχώρησε δεκάδες θέματα που είχαν αυτόν τον χαρακτήρα.

Τέλος, σε ερώτηση για τους λόγους απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι δεν χειρίστηκε με θετικό τρόπο ένα μείζον θέμα που αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι η ΔΕΠΑ θα απορροφήσει τους εργολαβικούς εργαζόμενους. «Είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς άνθρωποι να εργάζονται ως εργολαβικοί σε τεχνικές υπηρεσίες, λογιστήρια, διοικητικές υπηρεσίες επί δέκα και είκοσι χρόνια. Το θέμα κορυφώθηκε με τη δικαστική δίωξη των εργολαβικών η οποία, κατά τη γνώμη μου, ήταν απαράδεκτη», σημείωσε...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: