16.5.19

Προεκλογική λογοκρισία με υπογραφή… facebook...

Μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον δημοσιογραφικό κλάδο, προκάλεσε η απόφαση του facebook να αναθέσει στην ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes τον έλεγχο του περιεχομένου του...
διαδικτύου εν όψει των ευρωεκλογών. 

Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο ότι η εν λόγω ιστοσελίδα δεν έχει την επάρκεια να λειτουργήσει ως «τοποτηρητής» των ειδήσεων και της ενημέρωσης στο διαδίκτυο, καθώς δεν διαθέτει δημοσιογραφικό προσωπικό. Η παρέμβασή της έως τώρα συνίσταται στον τεχνικό έλεγχο του περιεχομένου από άλλες ιστοσελίδες.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει το πώς η διεθνής πλατφόρμα ανέθεσε σε μια εταιρεία τον έλεγχο του συνολικού περιεχομένου, όταν σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί σε πρακτορεία ειδήσεων. Αποκάλυψε, επίσης, ότι η εν λόγω ιστοσελίδα δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία της στο μητρώο online media στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενώ διαθέτει μόλις έναν δημοσιογράφο. Στην ανάθεση του ελέγχου αντέδρασαν και τα περισσότερα ΜΜΕ, μιλώντας για «λογοκρισία» στο ελεύθερο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes συμμετείχε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περσινό Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες με θέμα τον «Συντονισμό Ομάδων και Οργανισμών» που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη, με στόχο να αποφασιστούν μέτρα ενάντια στα fake news εν όψει των ευρωεκλογών. Κατά πληροφορίες, επίσης, το facebook είχε όλο το προηγούμενο διάστημα επαφές με οργανισμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα για να επιλέξει τον «λογοκριτή» του περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η κυβέρνηση εξετάζει ως έσχατη λύση να νομοθετήσει επί του συγκεκριμένου καθεστώτος.

Ολιγωρία επικρατεί και για την υπόθεση των fake news που παράγονται αφειδώς στο internet. Οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, σε αντίθεση με τις εφημερίδες που έχουν υπεύθυνο κατά τον νόμο, περιορίζονται μόνο, όσες το επιθυμούν, στην καταχώριση των στοιχείων τους στο ηλεκτρονικό μητρώο. Δεν θεωρούνται Μέσα Ενημέρωσης κατά τον νόμο και δεν έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν ως δημοσιογράφους μέλη Ενώσεων Συντακτών, κάτι που έχει αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε Κώδικα Δεοντολογίας και να μην υφίσταται έλεγχος επί των γραφομένων τους...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: