18.6.19

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον στρατό στη Μέση Ανατολή...


O υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε την ανάπτυξη περίπου 1.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή, με «αμυντικούς σκοπούς», επικαλούμενος τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον περί των...
«απειλών» του Ιράν.

«Οι πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν τις αξιόπιστες πληροφορίες που είχαμε λάβει για την εχθρική συμπεριφορά των ιρανικών δυνάμεων και οργανώσεων που αποτελούν ενεργούμενά τους, που απειλούν το προσωπικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή», ανέφερε ο Σάναχαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.


Η Ουάσιγκτον κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη ότι διέπραξε τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη Πέμπτη. Το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει σχέσεις στις επιθέσεις αυτές. Αντίθετα, η ΕΕ είναι επιφυλακτική ως προς το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια και αποφεύγει να ταυτιστεί με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στην ενοχοποίηση του Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια κοινότητα βλέπει το διπλωματικό θερμόμετρο μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης να ανεβαίνει κι ανησυχεί.

Το χρονικό της κλιμάκωσης

Η νέα αποστολή δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των εκεί δυνάμεων κατά 1,500 στρατιώτες που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, σε απάντηση στις επιθέσεις που έγιναν σε τέσσερα άλλα δεξαμενόπλοια τον Μάιο. Η Ουάσιγκτον έστειλε επίσης στην περιοχή πολεμικά πλοία και μια μονάδα πυραυλικής άμυνας Patriot, επικαλούμενη απροσδιόριστες απειλές από το Ιράν. Παρόλ'αυτά ο Σάναχαν στη δήλωσή του συμπλήρωσε πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν».

Επίσης το Πεντάγωνο δημοσίευσε νέες φωτογραφίες με τις οποίες υποστηρίζει ότι το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, ενώ η Τεχεράνη έδωσε περιθώριο 10 ημερών στις παγκόσμιες δυνάμεις για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο μιας πολυμερούς πυρηνικής συμφωνίας, λέγοντας ότι διαφορετικά θα ξεπεράσει το όριο αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου, όπως αυτό ορίζεται από τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Ο πόλεμος των ντοκουμέντων

Λίγες ώρες πριν τη δήλωση του Σάναχαν, το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα 11 νέες φωτογραφίες από το περιστατικό στον κόλπο του Ομάν.

Οι έντεκα φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που δεν εξερράγη. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η μαγνητική νάρκη απομακρύνθηκε από το πλοίο από κομάντος του Ιρανικού στρατού.



Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το κουτί της Πανδώρας

Ο επικεφαλής του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχάμαντ Μπακέρι, αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη ήταν πίσω από τις επιθέσεις και είπε ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία αποφάσισε να αποκλείσει το Στενό του Ορμούζ, θα το έκανε δημοσίως. Ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχάνι, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον Κόλπο και προέτρεψε τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί διαμήνυσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη είχαν ακόμα το χρόνο να σώσουν τη συμφωνία.«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμα να συνεργαστεί με άλλους υπογράφοντες της συμφωνίας και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο για να σώσει τη συμφωνία σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ρουχάνι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νέο πρέσβη της Γαλλίας στο Ιράν. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία απέρριψαν το τελεσίγραφο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να εκφράζει τη λύπη του για τις τελευταίες ανακοινώσεις της Τεχεράνης και να την παροτρύνει να «συμπεριφερθεί με τρόπο που να είναι υπομονετικός και υπεύθυνος».

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσιγκτον είχε εγκαταλείψει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πέρυσι και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ αναλυτές από όλο τον κόσμο ανησυχούν ότι η κλιμάκωση αυτή ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και πως μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο ψώρες δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: