1.6.19

Η Δικαιοσύνη στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης...

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Ηγεσία του Αρείου Πάγου οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, 35 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Τα νέα πρόσωπα στην,,,
ηγεσία της Δικαιοσύνης (Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη) προκάλεσαν την «έκρηξη» της Νέας Δημοκρατίας που σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «αντισυνταγματική απόφαση» ενώ εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πολιτικό μπρα ντε φερ που έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση. 

Το Μαξίμου κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αλαζονική συμπεριφορά» και «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς» ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακολουθεί καταλογίζοντας «πολιτικές σκοπιμότητες» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού προηγουμένως η Νέα Δημοκρατία είχε απορρίψει την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη Δήμητρα Κοκοτίνη.

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας» έσπευσε να σχολιάσει η Νέα Δημοκρατία με πηγές της προεδρίας της Δημοκρατίας να δείχνουν άμεσα αντανακλαστικά και να απαντούν στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τον διορισμό της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη: «Όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έσπευσε να σχολιάζει και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, στη δήλωσή του σημειώνει πως «επικράτησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμικές ακροβασίες και αυθαιρεσίες, η εμμονή του στη χειραγώγηση του θεσμού της Δικαιοσύνης (...)» και υπογραμμίζει πως «ποτέ στο παρελθόν μετά την μεταπολίτευση η αντισυνταγματική συμπεριφορά της Κυβέρνησης δεν αποτελούσε καθημερινότητα για τη λειτουργία των θεσμών».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στους υπουργούς της κυβέρνησής του ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η Ν.Δ. υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή», είπε κατά την εισήγησή του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: