9.7.19

Ο Τσίπρας και η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ...

Το λάθος των εθνικών μετά τις ευρωεκλογές...

Μια μικρή ανάπαυλα λίγων ωρών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα στελέχη του κόμματος αφού την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Πολιτική Γραμματεία μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και χθες στα...
γραφεία της Κουμουνδούρου για μια ώρα και είχε σύντομη συνεργασία με τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Λευτέρη Κρέτσο, τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, τα λάθη και τις παραλείψεις έχει ξεκινήσει στην Κουμουνδούρου αφού μπορεί το τελικό ποσοστό του 31,5% θα έδιωξε το αρχικό άγχος, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα εξουσίας πέρασε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανείς δεν αμφισβητεί πως το τελικό αποτέλεσμα το πιστώνεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τη δυναμική και διεισδυτική πολιτική του παρουσία.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε μιλήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως υπάρχουν στενοί συνεργάτες που τον “γαργαλούν” να επισπεύσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές των ΟΤΑ. Τα ίδια στελέχη, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο newpost.gr, εκτιμούσαν πως αν ο πρόεδρος του κόμματος υιοθετούσε αυτή την πρόταση η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν θα ήταν εφικτή και η διαφορά ενδεχομένως να περιοριζόταν στις 5-6 μονάδες υπέρ της γαλάζιας παράταξης. Εξηγούσαν πως η “παράσταση νίκης” υπέρ του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ευρωεκλογές ήταν μη αναστρέψιμη και προδίκαζε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός σε ιδιωτικές συζητήσεις αναγνωρίζει πλέον πως η ροή των πραγμάτων ενδεχομένως να ήταν διαφορετική αν η ευρωκάλπη δεν είχε προηγηθεί.

Στο τραπέζι και στις κουβέντες που γίνονται μετά τις κάλπες της Κυριακής έχει μπει και η Συνταγματική αναθεώρηση της οποίας η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δείχνει ένα συναινετικό προφίλ ως προς την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή του από τις εκλογές. 

Υπενθυμίζεται πως για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών από τη νέα Βουλή.

Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλη περίπτωση με μια σκληρή εξάμηνη αντιπολίτευση να δημιουργήσει τις συνθήκες της “δεξιάς παρένθεσης” και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες αρνούμενος να συναινέσει στο πρόσωπο; Πολλοί παράγοντες θα έκριναν την τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το πρόσωπο που θα πρότεινε η ΝΔ. 

Υπάρχουν κομματικά στελέχη, πάντως που βλέπουν πως η αναθεωρητική Βουλή που σχηματίστηκε και θα ορκιστεί την άλλη εβδομάδα δεν επιτρέπει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει το “πάνω χέρι” σε αυτό το πεδίο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη νιώθει την “ανάσα” του Αλέξη Τσίπρα έχοντας μια “καθαρή τετραετία” μπροστά του.

Μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα και όλα τα φώτα θα συγκεντρώσει η νέα ομάδα που θα δημιουργηθεί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι μυστικό πως ορισμένα κομματικά στελέχη έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού τα οποία δεν του παρείχαν την απαιτούμενη πληροφόρηση και συνεπώς η εικόνα που είχε για την κοινωνία δεν ήταν "καθαρή". 

Αυτός είναι ο λόγος που αρκετά μέλη περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όροι με τους οποίους θα γίνει, αλλά και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν θα παίξουν κομβικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: