20.7.19

Ο καταστροφικός ρόλος της μικροπολιτικής...








Ένα χρόνο πριν, στις 23 Ιουλίου 2018, η Ελλάδα έζησε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές. Η πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι θεωρείται η φονικότερη στη...
σύγχρονη ελληνική ιστορία και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως στον 21ο αιώνα. Πέρα από τις υλικές ζημιές, 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Αιτία της καταστροφής ήταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, οι οποίες επέτρεψαν να συμβεί ό,τι συνέβη και στην έκταση που συνέβη. Στις πυρκαγιές στην Αυστραλία -τις φονικότερες παγκοσμίως- στις 7 Φεβρουαρίου 2009 έχασαν τη ζωή τους 180 άτομα.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αντιμετώπισε την τραγωδία με προσοχή και σύνεση. Με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο, με ανάδειξη των αιτιών που την προκάλεσαν, με αξιοποίηση και προβολή όλων των επιστημονικών πορισμάτων που φώτιζαν το θέμα.

Ενα από τα χαρακτηριστικά κύρια άρθρα της εφημερίδας μας, εκείνες τις ημέρες (28-7-2018), ξεκινούσε από την πρώτη σελίδα και είχε τον τίτλο «Τολμήστε, τολμήστε, τολμήστε!» Το απευθύναμε στην τότε κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Θυμίζουμε σήμερα ένα απόσπασμά του, χωρίς να αλλάξουμε λέξη.

«Τολμήστε να αναλάβετε την ευθύνη. Για το χτες που κληρονομήσατε, για το σήμερα που διαχειρίζεστε και για το αύριο από το οποίο θα κριθείτε. Είναι ιστορική η ευκαιρία που υπάρχει, που έχετε - που έχουμε. Η επόμενη πιθανότατα θα είναι πιο οδυνηρή» γράφαμε. Ποιος μπορεί να πει πως είχαμε άδικο;

Δεν θεωρούμε ότι ένα χρόνο τώρα δεν έγινε τίποτε στο Μάτι και αλλού. Θεωρούμε όμως ότι η τόλμη που ζητούσαμε τότε δεν εκδηλώθηκε ποτέ. Και η βασικότερη αιτία δεν βρίσκεται στη γραφειοκρατία, ούτε στον αναχρονισμό που διέπει το ελληνικό κράτος.

Η βασική αιτία, η κακοδαιμονία, αφορά το γεγονός ότι τραγωδίες σαν την περσινή, αντί να ενώνουν το πολιτικό σύστημα, κόμματα και οργανώσεις, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, θεωρούνται η μεγάλη ευκαιρία για μικροπολιτική εκμετάλλευση και εξασφάλιση κομματικού οφέλους.

Αυτό δηλαδή που έκανε πέρσι η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση. Οσο θα γίνεται αυτό, κανένα περιθώριο για τόλμη δεν θα υπάρξει. Πολύ περισσότερο για ουσιαστικό αποτέλεσμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: