17.8.19

Αντίπαλες διαδηλώσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ...

ΦΩΤΟ

Δέκατο σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ, υπό βροχή, με την πόλη να έχει διχαστεί βαθιά από την πολιτική και κοινωνική κρίση που προκλήθηκε από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων των πολιτών που ζητούν να...
διατηρηθούν οι ελευθερίες και να προστατευθούν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά προβλέπονται από το ειδικό καθεστώς που διέπει την πόλη-κράτος, πρώην βρετανική αποικία.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στους δρόμους της πόλης είναι σε εξέλιξη δύο πορείες, μία των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο λιμάνι, που ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, και μία στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, από φιλοκυβερνητικούς πολίτες, που ζητούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Παρά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή το νομοσχέδιο για παράδοση στην Κίνα υπόπτων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων, η δοτή από το Πεκίνο κυβέρνηση δεν υποχωρεί, καταστέλλοντας βίαια τις κινητοποιήσεις, ενώ η Κίνα σκληραίνει διαρκώς της στάση της, φτάνοντας στο σημείο να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, για τον φόβο στρατιωτικής επέμβασης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ΗΠΑ να κάνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε πορεία εκπαιδευτικών έως την κατοικία της πρωθυπουργού του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές που ζητούν προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στους οποίος συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες μαθητές και φοιτητές.

Το βασικό τους σύνθημα είναι «Προστατέψτε τη νέα γενιά» και καλούν την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να τα ικανοποιήσει, αλλά και να σταματήσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Προετοιμασία «πολέμου»
Στο μεταξύ, εκτός από τις κινεζικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται έξω από την πόλη, οι δυνάμεις της κινεζικής Εθνοφυλακής έκαναν ασκήσεις κατά μήκος των συνόρων στη Σενζέν, γεγονός που πυροδότησε τις φήμες ότι επίκειται επέμβαση για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.


Την ίδια ώρα η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ διατείνεται ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Κινητοποιήσεις και στο εξωτερικό
Την ίδια ώρα, Κινέζοι της διασποράς διαδηλώνουν κυρίως υπέρ των αντικυβερνητικών πολιτών στο Χονγκ Κονγκ. Στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αντίπαλες διαδηλώσεις ήρθαν σε σύγκρουση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να χρειαστεί να χωρίσει τους διαδηλωτές.


Επίσης, στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ...

efsyn.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: