31.8.19

Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!...

Βαριά εκτεθειμένη είναι πλέον η κυβέρνηση, μετά την επιλογή της να καλύψει αναδρομικά με κατεπείγουσα τροπολογία τον προβληματικό διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Ο...
ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ευθέως «πρωθυπουργικό σκάνδαλο» και θεσμική εκτροπή, καθώς με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα, αλλάζουν τα προσόντα διορισμού του διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου προσώπου.

Και αυτό, ενώ μόλις στις 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν στη Βουλή, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ότι «για το ζήτημα της ΕΥΠ δεν έχω να πω πολλά, κανέναν νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε» και διαβεβαίωνε ότι ο εκλεκτός της κυβέρνησης διέθετε όλα τα τυπικά προσόντα.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι απαιτείται «πανεπιστημιακός τίτλος ημεδαπής ή αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση». Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε κατοχή «τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Χωρίς πτυχίο
Με άλλα λόγια, μπορεί να διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ και κάποιος χωρίς πτυχίο, αρκεί να το επιθυμεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση αυτή αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα» του πέμπτου συνεχόμενου (κατ)επείγοντος νομοσχεδίου της κυβέρνησης στη Βουλή, που ψηφίζεται με διαδικασίες-εξπρές σε λίγες ώρες.


Το μεσημέρι της Παρασκευής, η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή την τελευταία στιγμή προκάλεσε πανδαιμόνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία, το Κίνημα Αλλαγής να αποχωρεί αμέσως, το ΜέΡΑ25 να ακολουθεί και το ΚΚΕ να αποχωρεί και αυτό πριν από την ψηφοφορία.

Τον χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταγγέλλοντας τη σκανδαλώδη ρύθμιση. «Πρόκειται για τεράστιο πρωθυπουργικό σκάνδαλο, επιλέγει να αυτοεξευτελιστεί ο κ. Μητσοτάκης και μαζί να εξευτελίσει την κυβέρνηση και τη χώρα για να βολέψει έναν κύριο, ο οποίος κάποιες υπηρεσίες είναι έτοιμος να προσφέρει στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί πως «είπε ψέματα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τα προσόντα για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ», χαρακτηρίζοντάς τον παράνομο.

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για έγκλημα και κομματικοποίηση του κράτους. «Αυτοί που αγωνίζονταν για την αριστεία, τώρα δεν θέλουν και πτυχία. Είναι απίστευτο δηλαδή. Ενας σεκιουριτάς και πορτιέρης σε πρεσβεία δεν είναι άξιος για διοικητής της ΕΥΠ», είπε μεταξύ άλλων.

Απολύτως εκτεθειμένη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία και αποχωρεί. «Ερχεστε σε αντίθεση με τον εαυτό σας και την αριστεία, δυστυχώς υστερείτε στη συνεννόηση και στη συναίνεση σε τόσο σοβαρά ζητήματα», σημείωσε.

Η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) μίλησε για «απαράδεκτη διαδικασία, άσχετες τροπολογίες με ρουσφετολογικό και φωτογραφικό περιεχόμενο, όπως αυτή της ΕΥΠ» και προανήγγειλε αποχώρηση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο και ζητώντας την απόσυρση όλων των τροπολογιών.

Για «φαρσοκωμωδία» έκανε λόγο η Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25), προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αγγίζει τα όρια της συνταγματικής εκτροπής.

Τον άχαρο ρόλο της υπεράσπισης της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας ανέλαβαν τρεις υπουργοί.

Αρχικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική συγκρότηση του διοικητή της ΕΥΠ και ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην προσεγγίζει το ζήτημα μικροκομματικά.

Ο Μ. Βορίδης
Ακολούθησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο νέος διοικητής δεν έχει διοριστεί ακόμη. Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «η μία ρύθμιση λέει ότι πρέπει να έχει πτυχίο και διοικητική εμπειρία, δηλαδή π.χ. να αποφοίτησε χθες στα 23 του και να δούλευε 3 μήνες, ενώ εμείς λέμε να έχει πτυχίο ή δεκαετή επαγγελματική εμπειρία. Υπάρχει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια και με τις δύο ρυθμίσεις. Δεν σέβεστε τη συναίνεση στα ζητήματα αυτά για να βγάλετε μικροπολιτικό μεροκάματο».


Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «στην ΕΥΠ πρέπει να διορίζονται πρόσωπα με προσόντα ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Δεν υπάρχει καμία αναδρομικότητα και καμία αλλαγή στα προσόντα». Σημείωσε ακόμη ότι ούτε ο προηγούμενος διοικητής, κ. Ρουμπάτης, «δεν είχε ισοτιμημένο πτυχίο, αλλά δεν προσεβλήθη ποτέ από την αντιπολίτευση», ζητώντας περισσότερο σεβασμό στη δημοκρατία.

Απαντώντας στους υπουργός, ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «νομικό και επιχειρηματολογικό χαβαλέ» και «απίστευτες λαθροχειρίες», ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) επέκρινε την κυβέρνηση ότι εκθέτει την ΕΥΠ με τον τρόπο αυτό...

Χάρης Ιωάννου
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: