18.8.19

Νέα καταγγελία αρχαιολόγων...

...για σοβαρή παρατυπία στο ΚΑΣ
Μία ημέρα αφότου το υπουργείο διόρθωσε ατόπημα στη νέα σύνθεση του ΚΑΣ εκδίδοντας καινούριο ΦΕΚ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει άλλη μία σοβαρή παρατυπία που αφορά στη...
σύνθεση και των δύο Συμβουλίων.

Με νέο ΦΕΚ της 16ης Αυγούστου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αντικατέστησε την, τρείς μόλις ημέρες μετά τον διορισμό της, παραιτηθείσα από μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Ευγενία Γατοπούλου από τον Γεώργιο Πανέτσο, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικου Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η παραίτηση της κας Γατοπούλου ακολούθησε τον θόρυβο και τη διαμαρτυρία του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ που προκάλεσε το γεγονός του διορισμού της ως μέλος στο ΚΑΣ αν και δεν διέθετε διδακτορικό που απαιτούνταν κατά το νόμο.

Από αυτής της απόψεως και εφόσον η παραίτηση έγινε δεκτή, μπορούμε να πούμε ότι η κα Μενδώνη ήρθε σε δύσκολη θέση και εκ του αποτελέσματος αποδέχτηκε τη λανθασμένη επιλογή της. Παρόλα αυτά δεν στάλθηκε δελτίο Τύπου για ό,τι συνέβη παρότι το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ είναι σε άλλες περιπτώσεις (όπως π.χ. στο θέμα του αναβατορίου της Ακρόπολης) ιδιαιτέρως δραστήριο. Έστω.

Δελτίο Τύπου εξέδωσε όμως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με «παρατηρήσεις σχετικά με τη μη σύννομη σύνθεση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ», επισημαίνοντας καταρχάς ότι «είναι απαραίτητη η προστασία του κύρους των Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Α., που μπορεί να επιτευχθεί με: -την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της θητείας τους, σε κάθε περίπτωση -τον ορισμό των μελών τους ex officio από πανεπιστήμια, επιστημονικούς και άλλους φορείς (μεταξύ αυτών και του Σ.Ε.Α.) και όχι με αυθαίρετη επιλογή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας..»

Αντιθέτως όπως γράφουν η νέα πολιτική ηγεσία άλλαξε τη σύνθεση του ΚΑΣ «με τέτοια σπουδή που είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί πρόσωπο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ορισμού μελών των Κεντρικών Συμβουλίων, όπως καθορίζονται στο άρθρο 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο βέβαια στη συνέχεια αντικαταστάθηκε υπό το βάρος της επισήμανσης της παρανομίας και των σχετικών επικρίσεων».

Κι άλλη «σοβαρή παρατυπία» καταγγέλλει ο ΣΕΑ
Στην ανακοίνωση του, όμως, ο ΣΕΑ καταγγέλλει μία ακόμη «σοβαρή παρατυπία στη σύνθεση τόσο του ΚΑΣ όσο και του ΚΣΝΜ». Όπως γράφουν λοιπόν, «οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019 ορίζουν διπλή αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ» που εκ του νόμου προεδρεύει στα δύο Συμβούλια.

Οι υπουργικές αποφάσεις λοιπόν ορίζουν ότι σε περίπτωση απουσίας του Γ.Γ., αυτός δύναται να αναπληρωθεί στην προεδρία του Συμβουλίου, «τόσο από αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου, όσο και από την Νομική Σύμβουλο του Κράτους. Πρόκειται», επισημαίνει ο ΣΕΑ, « για λάθος εφαρμογή του άρθρου 50 του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/02) που παράγει όχι μόνο το διοικητικό «παράδοξο» να αναπληρούται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου από δύο διαφορετικούς αναπληρωτές ταυτόχρονα, αλλά επιπλέον οδηγεί και σε μαθηματικό «παράδοξο»: σε περίπτωση απουσίας του Γ.Γ. , το ΚΑΣ αποκτά σύνθεση 18 μελών (αντί για 17 που ορίζει ο νόμος) και το ΚΣΝΜ σύνθεση 16 μελών (αντί για 15 που προβλέπει ο νόμος), αφού στο ΚΑΣ μετέχει και ο αναπληρωτής του Γ.Γ. και ο αναπληρωτής του Νομικού Συμβούλου του ΥΠ.ΠΟ.Α.! Είναι προφανές ότι μια τέτοια σύνθεση δεν είναι σύννομη».

Εύλογα ο ΣΕΑ ζητά «να ανακοινοποιηθούν στο ορθό οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία». Και εκφράζει τη λύπη του «καθώς τα διαδραματισθέντα αποτελούν σοβαρό πλήγμα σε βάρος του κύρους των Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Α.»...

Ναταλί Χατζηαντωνίου
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: