17.8.19

Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ...


Η προχθεσινή ασυνήθιστη φραστική παρέμβαση του Ολι Ρεν υποδεικνύει ότι ο μεγάλος φόβος των κέντρων λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. δεν είναι μόνο η επερχόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και οι...
τράπεζες.

Μεσούσης της αναταραχής στα ευρωπαϊκά και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο μια σειρά μέτρων στήριξης που θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο πάλαι πότε επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. -«αχυράνθρωπος» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θεματοφύλακας των πολιτικών λιτότητας που πρωτοεφαρμόστηκαν στη χώρα μας- διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η ΕΚΤ τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων. Τόνισε μάλιστα ότι θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να υπερβεί με τα μέτρα της τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν εν μέσω έντονης αστάθειας στις αγορές και κλιμακούμενων ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο β’ τρίμηνο ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε Βρετανία και ΗΠΑ υποχώρησαν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες των βραχυπρόθεσμων τίτλων υποδηλώνοντας επικείμενη ύφεση.

Τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έστειλε σήμα προς τις αγορές ότι όλες οι επιλογές τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι στο τραπέζι, μεταξύ αυτών και η επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Ρεν δεν απέκλεισε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ να συμπεριληφθούν και μετοχές, ενώ μίλησε για ακόμη ευνοϊκότερους όρους στη χορήγηση των μακροπρόθεσμων δανείων που θα δοθούν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στις τράπεζες.

Ηρεμία και ερωτήματα

Οι δηλώσεις του Ρεν λειτούργησαν κατευναστικά και επανέφεραν την ηρεμία χθες στις αγορές. Παράλληλα όμως τροφοδότησαν και ερωτήματα. Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπου πρόκειται να ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων, είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η εσπευσμένη «σκιαγράφηση» των μέτρων της ΕΚΤ από τον Ρεν, 3,5 μόλις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση του Δ.Σ. αυτής, υποδηλώνει ανησυχία. Και όπως δείχνουν τα χρηματιστηριακά ταμπλό η μεγάλη ανησυχία τόσο της ΕΚΤ όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων είναι οι τράπεζες.

Από τις 23 Ιουλίου ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx Europe 600 υποχωρεί περίπου 10%. Νωρίτερα αυτήντην εβδομάδα η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, Deutsche Bank, υποχώρησε κάτω από τα 6 ευρώ έχοντας απολέσει το 94% της αξίας της από το peak της το 2007.

Ο πρώην επενδυτικός τραπεζικός κολοσσός που πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν είναι η μοναδική τράπεζα της Ευρώπης που ταλανίζεται. Από τις ισπανικές Bankia και Banco de Sabadell έως την ιταλική UniCredit και τη γερμανική Commerzbank, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συναλλάσσονται σήμερα κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.

Φέτος οι τίτλοι των τραπεζών εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Μία και πλέον δεκαετία από το κραχ του 2008 και την καθίζηση των χρηματαγορών, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά βίας ξεπερνούν τα τότε επίπεδά τους σε αντίθεση με τις αμερικανικές που έχουν σχεδόν επταπλασιάσει την αξία τους.

Αιτία γι’ αυτές τις φτωχές επιδόσεις δεν είναι βέβαια μόνο τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ -που θα χαμηλώσουν κι άλλο στη συνέχεια-, αλλά μια σειρά από λόγους όπως, για παράδειγμα, η καθυστερημένη και άνιση απάντηση των Ευρωπαίων στην κρίση που άφησε τις τράπεζες για αρκετά μεγάλο διάστημα φορτωμένες με τοξικά χρεόγραφα, η μη εξυγίανσή τους, η μη υιοθέτηση σοβαρού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους αλλά και η άρνηση των Γερμανών να προχωρήσουν στην τραπεζική ενοποίηση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: