23.8.19

Επικίνδυνες λογικές για το άσυλο...

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στη Λέσβο, στη Μόρια και στη...
Σάμο επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουμουτσάκος απέδωσε το φαινόμενο σε γεωπολιτικούς λόγους. Πάλι καλά, φαίνεται να προσγειώνεται στην πραγματικότητα, διότι, πριν τις εκλογές και επί τέσσερα χρόνια, ο ίδιος και το κόμμα του θεωρούσαν ότι για τις προσφυγικές ροές ευθυνόταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το κακό είναι ότι και σήμερα που έγιναν κυβέρνηση συνεχίζουν να καλλιεργούν το αντιμεταναστευτικό μίσος. Τη μια ο κ. Βρούτσης με τον ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες, την άλλη ο κ. Κικίλιας για τη νοσηλεία μόνο για Έλληνες, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύεται σε μια λογική πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνη.

Στη συνέντευξή του στη «Φιγκαρό» ο Κ. Μητσοτάκης επανέρχεται στη λογική της φαστ τρακ εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, η οποία -θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι- θα οδηγήσει σε μαζικής κλίμακας επιστροφές στην Τουρκία.

Όμως η διαδικασία παροχής ασύλου είναι μια πολύ σοβαρή διοικητική και δικαστική διαδικασία, η οποία μάλιστα άπτεται του πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών. Και εάν αποκλείει κάτι διά ροπάλου, αυτό είναι οι αποφάσεις - «καρμπόν».

Το άσυλο εξετάζεται κατά περίπτωση, αφορά συγκριμένα άτομα. Η Τουρκία μπορεί να είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για κάποιον, όχι όμως για κάποιον άλλον της ίδιας εθνικότητας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» γενικώς. Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα με απορρίψεις ασύλου «κόπυ - πέιστ», το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μια βιομηχανία «κόπυ - πέιστ» καταδικών της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: