17.8.19

Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης της Helios...


ΒΙΝΤΕΟ...

Στη δημοσιότητα βγήκαν ηχητικά ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες πιλότων F-16, τα τελευταία τραγικά λεπτά πριν τη συντριβή της πτήσης 522 της Helios Airways, στο...
Γραμματικό Αττικής, στις 14 Αυγούστου 2005.

«Mayday, mayday! Έχουμε πρόσκρουση πολιτικού αεροσκάφους», ακούγεται να λέει ο ένας από τους πιλότους των δύο F-16 που είχαν απογειωθεί από την Αγχίαλο για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου, τη μοιραία εκείνη ημέρα.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το κυπριακό philenews.com, ακούγεται ο Παναγιώτης Σταθόπουλος, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας την εποχή εκείνη, να περιγράφει τις τελευταίες κινήσεις του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρίας «Ήλιος».

Στο βίντεο με την ηχητική καταγραφή εμφανίζεται ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος περιγράφει όσα έζησαν οι πιλότοι των F-16 καθώς και τις εικόνες που ο ίδιος θυμάται ακόμη από την συγκλονιστική αεροπορική τραγωδία.

Η πτήση 522 της Helios Airways ξεκίνησε από τη Λάρνακα στην Κύπρο με τελικό προορισμό την Πράγα της Τσεχίας και ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Εισήλθε στο FIR Αθηνών δίχως να υπάρχει επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Άμεσα ενεργοποιήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν.

Οι πιλότοι ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του και πως το αεροσκάφος πετούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Κάποια στιγμή, αντίκρισαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Ωστόσο, σύντομα τα καύσιμα τελείωσαν και το αεροσκάφος συνετρίβη στο Γραμματικό, στη βόρεια Αττική, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 115 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος...



philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: