12.9.19

Κυβέρνηση-Πινόκιο..

Ο ψεύτης (και ο κλέφτης) τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λέει η παροιμία. Στην περίπτωση της κυβέρνησης και των πρόθυμων υποστηρικτών της, η χαρά της επικοινωνιακής τους απάτης για τον υποτιθέμενο «στρατό» των μετακλητών του ΣΥΡΙΖΑ και το...
υπερβολικό κόστος της μισθοδοσίας τους κράτησε κάτι λιγότερο από 24 ώρες.

Κι αυτό διότι, παρά τη συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστεί το άσπρο μαύρο προκειμένου να δικαιολογηθεί η διόγκωση της σημερινής Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού από τη Ν.Δ., πολύ σύντομα αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης αλλά και οι σκοπιμότητες της διαστρέβλωσης, με ενορχηστρωτή το Μαξίμου και εκτελεστικό βραχίονα το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το σημείο-κλειδί της αλχημείας του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που έκανε αργότερα «σημαία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είναι το γεγονός ότι στη λίστα με τους μετακλητούς συμπεριελήφθησαν και οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στη Γραμματεία του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και το προσωπικό των υπουργών Επικρατείας.

Ωστόσο, το εν λόγω προσωπικό μισθοδοτείται ούτως ή άλλως από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα δεν επιφέρει καμία πρόσθετη επιβάρυνση. 

Το στοιχείο αυτό προφανώς εσκεμμένα δεν ελήφθη υπόψη, με συνέπεια το κόστος μισθοδοσίας της περιόδου 2015-2019 να ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη και να δημιουργηθεί η ψευδής εντύπωση περί μιας διακυβέρνησης φαυλότητας, φίλων και κολλητών που διορίζονται... «στην υγειά των κορόιδων».

Η παραπλανητική και λαϊκιστική αυτή πρακτική ήταν όμως μονόδρομος για τους «γαλάζιους» εμπνευστές της… Διαφορετικά θα έπρεπε να «απολογηθούν» για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία τους, με την οποία δημιουργήθηκε η «αυτοκρατορική» δομή του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους με 450 απασχολούμενους, αυξημένο αριθμό μετακλητών, αυξημένες αποδοχές άνευ προσόντων, κατάργηση ασυμβιβάστων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και πολλά παρόμοια κριτήρια, που μόνο σε αριστεία και αξιοκρατία δεν παραπέμπουν. Προτίμησαν λοιπόν να καταφύγουν στη δυσφήμηση των προκατόχων τους, αξιοποιώντας όλα τα βαριά επικοινωνιακά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους.

Αντεπίθεση

Περνώντας στην αντεπίθεση, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν χθες ως ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. και στα φίλια προς αυτήν μέσα «κατασκευή ειδήσεων» για να συγκαλυφθεί «η πρωτοφανής προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους και η προκλητική αύξηση των αποδοχών των μετακλητών, που νομοθέτησαν».

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριζαν ότι πρόκειται για λαθροχειρία, αφού η πραγματική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμφανιζόμενα νούμερα, και ζητούσαν να σταματήσει η σπέκουλα εναντίον τους. Καλούσαν δε τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί μέχρι το 2015 δεν καταχώριζαν όλους τους μετακλητούς στο σύστημα της απογραφής και αν προτίθενται να χορηγήσουν αναλυτικά στοιχεία για τις «στρατιές» των μετακλητών που είχαν στα γραφεία τους τα περασμένα χρόνια.

Πιο ειδικά, υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε δραστικά τις θέσεις των μετακλητών στα γραφεία των υπουργών και στελέχωσε τα υπουργικά γραφεία, σε μεγάλο βαθμό, με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους. Ως παράδειγμα έφερναν το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας όπου το 2019 υπηρετούσαν συνολικά 8 άτομα, από αυτούς οι 6 ήταν αποσπασμένοι υπάλληλοι και μόνο οι 2 προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα. «Με λίγα λόγια», έλεγαν, «από τη συνολική μισθολογική δαπάνη του γραφείου του υφυπουργού μόνο τα 2/8 (1/4) ήταν πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».

Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι πρώην υπουργοί διορίζονται σε θέσεις μετακλητών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τη Ν.Δ. αν ο μέχρι πρότινος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, κ. Μελιτσιώτης, διακεκριμένο στέλεχος του κόμματος και διατελέσας διευθυντής του Γραφείου του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι ο ίδιος που διορίστηκε πρόσφατα υποδιοικητής της ΕΥΠ.

«Λαγός»

Το θέμα έλαβε χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να κατηγορεί τη Ν.Δ. για «ακραίο λαϊκισμό» και να θυμίζει ότι ο νυν πρωθυπουργός, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014, «είχε γεμίσει δύο ορόφους με μετακλητούς».

Παρομοίως, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ο κ.. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «είχε τετραπλάσιους καταγεγραμμένους μετακλητούς από αυτούς που είχε η ίδια στην αντίστοιχη θέση». Εντονα αντέδρασε για το ίδιο θέμα ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καταγγέλλοντας σκόπιμο «φούσκωμα» των στοιχείων για να αποδείξουν ότι δήθεν παρέλαβαν αυξημένο κόστος.

«Παραποιούν την πραγματικότητα», αφού «περιλαμβάνουν και όλους τους μόνιμους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, που δεν διορίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιλαμβάνουν ως προς τις αμοιβές και αυτές των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων», συμπλήρωσε στη δική του παρέμβαση ο κ. Χαρίτσης, αποκαλώντας «λαγό» της κυβέρνησης τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Χαρίτσης πρέπει να απολογηθούν στους φορολογούμενους γιατί ξόδεψαν 120 εκατομμύρια ευρώ για μετακλητούς υπαλλήλους, για τη συντήρηση του κομματικού στρατού. Κάθε ύβρις από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα είναι τίτλος τιμής για μένα», απάντησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ....

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: