5.9.19

Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα για ένα άτακτο Brexit...

Μπορεί στη Μεγάλη Βρετανία οι αγορές και οι πολίτες να αγωνιούν λόγω αυξημένου φόβου για άτακτο Brexit, καθώς θα...
ήταν άγνωστες οι συνέπειες σε οικονομία και κοινωνία, στην Ελλάδα ωστόσο οι αρμόδιες αρχές κινητοποιούνται ήδη ώστε η χώρα να μην βρεθεί απροετοίμαστη. Το υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικές αρχές κι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνεργασία με πολλά από τα συσχετιζόμενα υπουργεία, έκαναν μια λεπτομερή καταγραφή για το τι θα χρειαστεί στη δημόσια διοίκηση, ώστε να μη βρεθεί η χώρας μας προ εκπλήξεων. 

Πρόκειται για δράσεις που έχουν εκπονηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια και αυστηρότητα. 

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με φορείς για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας στο ενδεχόμενο hard Brexit, ενώ θα γίνουν και δύο εξειδικευμένες ημερίδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό. Στόχος του είναι, όπως είπε άλλωστε και στη τελευταία σύσκεψη που έγινε με κοινωνικούς φορείς και επιχειρηματικούς εταίρους, να υπάρχει γνώση και πληροφόρηση για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες.

«Ανεξαρτήτως ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάζεται για ένα άτακτο Brexit. Aυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά τους και να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική κρατική μηχανή στην περίπτωση που το ΗΒ στις 31 Οκτωβρίου αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία που να ρυθμίζει τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις, τη διακίνηση των εμπορευμάτων, την κίνηση των πολιτών, τις εκπαιδευτικές, ιατρικές ή οποιεσδήποτε άλλες συναλλαγές πρέπει να γίνουν» δήλωσε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η λίστα με τις καταγεγραμμένες υποχρεώσεις ανά υπουργείο ώστε να είναι έτοιμη η Δημόσια Διοίκηση σε όλους του τομείς περιλαμβάνει 128 βήματα σε περίπου 40 σελίδες. Είναι στην ουσία ο «οδικός άξονας» με τίτλο «Προετοιμασία της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης για το NO DEAL BREXIT/ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ». 

Στην εισαγωγή της σχετικής «εγκυκλίου» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής από το ΥΠΕΞ: Η έξοδος ΗΒ από την ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα για ΕΕ, Ελλάδα και ευρύτερη περιοχή ΝΑ Ευρώπης και Αν. Μεσογείου: αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός για αναβάθμιση διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΒ μετά πιθανή έξοδο του από ΕΕ (με ή χωρίς συμφωνία) ως αντίβαρο σε ήδη δρομολογηθείσα αναβάθμιση σχέσεων ΗΒ-Τουρκίας: τι προσδοκούμε, τι επιδιώκουμε για διμερείς πολιτικές, οικονομικές, επενδυτικές, εκπαιδευτικές, διπλωματικές και κυρίως αμυντικές μας σχέσεις, καθώς και για μελλοντική διμερή μας συνεργασία σε τομείς υπηρεσιών, μετανάστευσης, εσωτερικής ασφάλειας, ναυτιλίας, τουρισμού, πολιτισμού, παιδείας, ψηφιοποίησης, επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας, καινοτομίας κλπ. Ανάγκη ενίσχυσης Πρεσβείας, Γραφείου ΟΕΥ και Προξενείου Λονδίνου (ιδανικά, επανασύσταση Γενικού Προξενείου Λονδίνου). 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για κάθε υπουργείο τις συγκεκριμένες δράσεις...

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: