4.10.19

«Κόψε - ράψε» για την «τρύπα» του 1 δις...

Σε σοβαρό αδιέξοδο δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με φόντο την δημοσιονομική «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που...
υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2020, με το οικονομικό επιτελείο να φέρεται έτοιμο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να «ξηλώσει» κάποιες από τις βασικές φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Όλα αυτά τις μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα κενό το οποίο προκύπτει αφενός από το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2020 δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το 4% που προεξοφλούσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, αφετέρου, στην ισχυρή δυσπιστία που δείχνουν οι θεσμοί για την απόδοση μιας σειράς από μέτρα στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ρύθμιση των 120 δόσεων και, κυρίως, το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού επιβεβαίωσε σήμερα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα και ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε συγκεκριμένη εκτίμηση. Στην ερώτηση μάλιστα που του έγινε για το αν αυτό μπορεί να καλυφθεί, απάντησε με νόημα: «έχω εμπιστοσύνη ότι θα απαλειφθεί».

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί επιθυμούν να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου -οπότε και θα σταλεί ο προϋπολογισμός στη Κομισιόν στο πλαίσιο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου-, είπε ο αξιωματούχος. Σημείωσε δε ότι ήδη έγινε μια πρώτη συζήτηση στο EuroWorking Group, με βάση την ενδιάμεση έκθεση που υπέβαλαν οι θεσμοί μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος, το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου, που θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει αργότερα, ενδεχομένως και στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν.

Με βάση τα παραπάνω, έχει ξεκινήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να καλυφθεί η τρύπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%).

Επιπλέον, δεν πείθονται ούτε από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση για την τόνωση των κρατικών εσόδων σε συνδυασμό με τον θετικό αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa, την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μια νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογητέες αξίες να βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και το Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους έσοδα.

Τέλος, έχει καταστεί σαφές ότι η κάλυψη του κενού δεν μπορεί να γίνει με τα λεφτά από τα κέρδη των ομολόγων, με αποτέλεσμα το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 να συνταχθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: