10.10.19

Ερευνητική αποπληρωμή δανείων...

Η ΝΔ λάμβανε δάνεια για έρευνα και παρανόμως τα χρησιμοποιούσε για να πληρώνει χρέη...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Ενα καθεστώς αδιαφάνειας και χρόνιων οικονομικών παρατυπιών των πολιτικών κομμάτων της χώρας αποκαλύπτει η καθυστερημένη απάντηση της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των κομμάτων προς την ΜΚΟ «Vouliwatch». 

Σύμφωνα με την επίσημη επιστολή της Επιτροπής (ημερομηνία 23/9/2019, αρ. πρωτ. 1003), προκύπτει πως η...
Νέα Δημοκρατία μέσα στη διετία 2016-2017 έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις τράπεζες και το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα, όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος, κάτι που δεν έγινε.

Ειδικότερα για τη Ν.Δ. κατά παράβαση του Ν.3023/2002 (αρθ.1), το έτος 2016 από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ποσόν 356.922 ευρώ παρακρατήθηκε από τραπεζικά ιδρύματα και το Ελληνικό Δημόσιο για εξόφληση υποχρεώσεων του κόμματος. Την επόμενη χρονιά για τον ίδιο λόγο το ποσόν αυτό έφτασε τις 519.019 ευρώ. Σημειώνεται πως η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αποφάσισε να μην επιβάλει καμία κύρωση γι’ αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας.

Στη δημοσιευμένη ετήσια έκθεση του 2016, η Επιτροπή αποφαίνεται ορθά πως «καταστρατηγείται ο σκοπός του νομοθέτη και συστήνει να σταλεί ενημερωτική επιστολή προς τα κόμματα και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται γνωστή η θέση της Επιτροπής, ήτοι ότι θεωρεί την ως άνω χρηματοδότηση ανεκχώρητη και συνεπώς από τούδε και στο εξής πρέπει να χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου για τους αναφερθέντες σκοπούς και να μην παρακρατείται ούτε να εκχωρείται άλλως να επιστρέφεται». Ομως η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και την επόμενη χρονιά και μάλιστα το ποσόν για την Νέα Δημοκρατία αυξήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης έχει μεγάλο χρέος, δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη παρακράτηση ποσού.

Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, παρατυπίες μικρότερου μεγέθους εντοπίζονται και σε άλλα κόμματα, τα οποία δεν επέστρεψαν ως όφειλαν, αλλά μετέφεραν για την επόμενη χρήση, τα ποσά που δεν δαπάνησαν. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε το 2016 ποσόν 109.384 ευρώ και 303.925 ευρώ το 2017, το Ποτάμι αντίστοιχα 85.221 ευρώ (2016) και 183.537 ευρώ (2017), ο ΛΑΟΣ 13.194 (2016) και 19.186 ευρώ (2017). Η συνολική κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ανέρχεται συνολικά σε ποσόν ίσο με το 0,1‰ (ένα τοις χιλίοις) των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους και συνήθως προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Επιείκεια

Κανένα από τα κόμματα που δεν επέστρεψε τη χρηματοδότηση δεν τιμωρήθηκε για λόγους «επιείκειας», όπως παραδέχεται η ίδια η Επιτροπή Ελέγχου, με τη δικαιολογία ότι «τμήμα του χορηγούμενου ποσού εκταμιεύεται στο τέλος του έτους, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη χρησιμοποίησή του». «Δεν μπορεί ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία να ξεπληρώνει τα χρέη της προς τις τράπεζες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, παραβιάζοντας τον νόμο. Ακόμα πιο προβληματικό είναι το γεγονός πως η αρμόδια Επιτροπή δεν επέβαλε κυρώσεις όλα αυτά τα χρόνια σε όποια κόμματα δεν εφάρμοσαν τον νόμο» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Λουκόπουλος, συνιδρυτής της ΜΚΟ Vouliwatch, η οποία ζητά για λόγους διαφάνειας να αναρτηθούν τα πλήρη στοιχεία της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής εντοπίζει και μια δεύτερη σημαντική παρανομία: σχεδόν όλα τα κόμματα (πλην ΣΥΡΙΖΑ) δεν διακίνησαν ως όφειλαν διά νόμου το σύνολο των εσόδων και των δαπανών τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το... 2018. Ως προς τις δαπάνες, μακράν το μεγαλύτερο ποσό δαπανών εκτός λογαριασμών ανήκει στο ΚΚΕ (1,6 εκατ. ευρώ για το 2016 και 565.461 ευρώ για το 2017). Πρόκειται βέβαια για τη μη θεώρηση των κουπονιών που εξέδωσε το κομμουνιστικό κόμμα για τα έτη 2016 και 2017.

Επισημαίνεται πως στον κρίσιμο τομέα των εσόδων, τα περισσότερα κόμματα έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο, διακινώντας τα ποσά αυτά κανονικά μέσω των ειδικών λογαριασμών. Ερωτήματα προκαλεί η στάση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν δείχνει έσοδα ύψους 109 χιλιάδων ευρώ για το 2016 και 101 χιλιάδες ευρώ για το 2017. Πώς προκύπτουν τα συγκεκριμένα έσοδα της Χ.Α. και για ποιο λόγο άραγε δεν τα εμφανίζει;

Δικαστική εντολή

Υπογραμμίζεται πως η οργάνωση Vouliwatch εδώ και ένα χρόνο ζητούσε διαφάνεια και πληροφόρηση των πολιτών «ενοχλώντας» συστηματικά την Επιτροπή με επιστολές και επίσημα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων, βασιζόμενη στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. «Η εκκωφαντική της σιωπή και αδιαφορία μάς οδήγησε στην αναζήτηση δικαίωσης μέσω της δικαστικής οδού και στις 8 Απριλίου 2019 καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, στρεφόμενοι κατά της σιωπηρής απόρριψης των αιτημάτων μας από την Επιτροπή Ελέγχου» εξηγούν τα μέλη της ΜΚΟ. Η υπόθεση ορίστηκε τελικά να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2019 και λίγο πριν την πόρτα του ΣτΕ, έφτασε η απάντηση από την Επιτροπή αποκαλύπτοντας τις παρανομίες των κομμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: