7.10.19

«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου...

...με τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Συρία»...

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για το «πράσινο φως» που έδωσε ο Λευκός Οίκος στην Τουρκία, να εισβάλει στη Συρία, τον ρόλο του Κογκρέσου, αλλά και τη συμφωνία Μητσοτάκη – Πομπέο.

«Το...
χθεσινό τηλεφώνημα Τραμπ – Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για να βρεθεί ένα modus vivendi. Οι Αμερικανοί φεύγουν, αφήνουν τους Τούρκους με υποχρεώσεις στην περιοχή και αυτό δημιουργεί ανησυχίες», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στο «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια λωρίδα 30χλμ, εντός της Συρίας, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Αυτό που ήθελαν να αποφύγουν οι Τούρκοι είναι να δημιουργηθεί ζώνη στην οποία θα μπορούσαν τα πετρέλαια να κατέβουν στη Μεσόγειο. Δηλαδή να υπάρχει μια κουρδική λωρίδα, άρα τα πετρέλαια θα μπορούσαν να κατέβουν με σχετική ασφάλεια. Οι Τούρκοι υποθέτω ότι ανέλαβαν κάποιες δεσμεύσεις ότι οι τζιχαντιστές της περιοχής είναι ένα θέμα που θα χειριστούν εκείνοι και το παιχνίδι στην περιοχή είναι ανοιχτό και εξαιρετικά δύσκολο. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη που πήραν οι ΗΠΑ και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση των χωρών που εμπλέκονται. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου».

Η αντίδραση του Κογκρέσου

«Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αν δεν περιέχει χρήματα και πόρους, είναι απόφαση προέδρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για αυξημένους πόρους, αρά μπορεί να δεχθεί έντονη κριτική, αλλά να τη σταματήσει την απόφαση το Κογκρέσο, δεν μπορεί. Δεν θέλει να διαθέσει πόρους, αντίθετα έχει το μεγάλο επιχείρημα ότι γυρίζουν οι Αμερικανοί στρατιώτες κλπ. Αλλάζουν τα πράγματα αν φύγουν οι ΗΠΑ, μιλάμε για εναέριο χώρο κλπ», τόνισε η κ. Μπακογιάννη στον Alpha 98,9 και πρόσθεσε:

«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Έχουμε ένα Ιράν που δραστηριοποιείται εντονότατα, τους Ρώσους που με το NASAT μαζί δεν ξέρω πόσο θα αντιδράσουν για τα 30χλμ και έχουμε και τις περιοχές που βλέπουν με κακό μάτι την ιστορία. Δεν νομίζω δηλαδή ότι η Αίγυπτος πανηγυρίζει».

Η επίσκεψη Πομπέο

«Η επίσκεψη είναι θετική. Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από πλευράς του δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά. Η αναβάθμιση της χώρας είναι δεδομένη, διότι οι υπογραφές που έπεσαν είναι σημαντικές για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η αναβάθμιση της χώρας είναι στρατιωτικά και διπλωματικά πάντοτε μια απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Μιλάμε για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές», δήλωσε και κατέληξε:

«Το πρώτο πράγμα που ενδιέφερε τον Ερντογάν ήταν η ιστορία με τη Συρία για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Γιατί αμφισβητείται , έχει πολιτικά προβλήματα, έχει δύο βασικά του στελέχη που βγαίνουν με εξαγγελία άλλου κόμματος, έχει χάσει τις αστικές περιοχές και για πρώτη φορά βρίσκεται απέναντι σε ένα εσωτερικό πρόβλημα. 

Γι' αυτό χρειαζόταν οπωσδήποτε μια νίκη. Στόχος του λοιπόν ήταν το συριακό. Αυτό που επετεύχθη σήμερα σίγουρα του δίνει μια ανάσα. Αυτό που επίσης είναι σαφές είναι ότι ο διεθνής παράγοντας, που είναι η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ, στηρίζει ανεπιφύλαχτα στο σύνολό της την Κύπρο σε αυτήν κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων της»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: