7.10.19

Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»...

Στη λίστα των προσκεκλημένων -αν μιλήσουν όλοι από πέντε λεπτά, η συνεδρίαση, που ξεκινά στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα, θα τελειώσει μάλλον την Τρίτη- διαβάζουμε υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προέδρους συλλόγων και επιμελητηρίων, δημάρχους ακόμα και...

δήμων εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αναψε για τα καλά η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη για την τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου πριν καν κηρύξει την έναρξή της ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης -όπως είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα- και οι αντίπαλες ομάδες αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να καλέσει για ανοιχτή συζήτηση του θέματος προκάλεσε ήδη έντονες συζητήσεις, πυροδότησε και γέννησε διαμαρτυρίες καθώς ο κατάλογος όσων επισήμως καλούνται, παρότι μακρύς, δεν τους χώρεσε όλους, όπως για παράδειγμα τον τέως δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον μέχρι πριν από λίγες μέρες πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο ή τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Στη λίστα των προσκεκλημένων –αν μιλήσουν όλοι από πέντε λεπτά, η συνεδρίαση που ξεκινά στις 6 μ.μ. θα τελειώσει μάλλον την Τρίτη– διαβάζουμε υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προέδρους συλλόγων και επιμελητηρίων, δημάρχους ακόμη και δήμων εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Εχει ενδιαφέρον αν θα παρευρεθούν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ για τον σημερινό πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στο δημοτικό συμβούλιο αφού, αν και επικεφαλής παράταξης, δεν έχει παρευρεθεί ακόμη σε καμία συνεδρίασή του.

Συνεργάτες του δημάρχου έσπευδαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με την επιλογή των προσκληθέντων λέγοντας ότι η συνεδρίαση είναι ανοιχτή, οπότε όποιος θέλει μπορεί να απευθύνει σχετικό αίτημα στον πρόεδρο του συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή.

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα παραστεί, αλλά η Κίνηση κατέθεσε γραπτώς αίτημα για να τοποθετηθεί ο γνωστός καθηγητής του ΑΠΘ, πολεοδόμος-χωροτάκτης Νίκος Παπαμίχος.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος δεν θα παραστεί καν, αλλά απηύθυνε χθες επιστολή στον δήμαρχο (αυτή που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.»). Γραπτό αίτημα για παρέμβαση κατέθεσε και ο ΣΕΑ, που θα προσέλθει με τετραμελή ομάδα οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να τοποθετηθούν «ακόμη και τα ξημερώματα».

Η συζήτηση στις ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει κυριολεκτικά ανάψει για το αν πρέπει να υπάρξει μαζική παρουσία πολιτών υπέρ των αρχαιοτήτων και της διατήρησής τους. Σίγουρο είναι ότι η Κίνηση Πολιτών θα μοιράζει έξω από το δημαρχιακό μέγαρο τις θέσεις της, ενώ υπάρχει και κάλεσμά της για συγκέντρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενεργά άρχισε πλέον να δραστηριοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης -οι βουλευτές του οποίου δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση- και γι’ αυτό ανακοίνωσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με τους Μαρία Βλαζάκη, Τάσο Κουράκη και Γιάννη Μυλόπουλο. Παράλληλα μεγάλη εκδήλωση οργανώνουν παρατάξεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ την Τρίτη (18.00, αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ,) με θέμα: «ΜΕΤΡΟ & in situ ΑΡΧΑΙA: πόλη, επιστήμη, πολιτισμός», με καλεσμένους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς και ομιλητές την Αλέκα Αλεξοπούλου, τη Μελίνα Παϊσίδου και τον Ιωάννη Καρλιάμπα...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: