16.10.19

Δυσφορία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Το γεγονός πως τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ένα μετά το άλλο, «ξεσπαθώνουν» για το 2015 και το πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης έχει αναστατώσει την Κουμουνδούρου. Μπορεί κορυφαίοι κομματικοί να υποβαθμίζουν τις...
δηλώσεις που γίνονται και να σημειώνουν πως όλα αυτά έχουν ειπωθεί και το διάστημα που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός, ωστόσο το timing που άνοιξε αυτή η κουβέντα προβληματίζει.  

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους υποστηρίζοντας πως τη στιγμή που ξεκίνησε ένας μεγάλος κύκλος περιοδειών με βασικό στόχο να δημιουργήσει το κόμμα νέους δεσμούς με την κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται απολογούμενος. Αντι να αφιερώνει όλο το χρόνο των παρεμβάσεών του στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν μια ενεργή σχέση με το κόμμα αναγκάζεται να απαντήσει και να γυρίσει το χρόνο πίσω στα λάθη του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο η εξόρμηση στην περιφέρεια αποδυναμώνεται και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται τρεις μήνες μετά τις εκλογές να μην μπορεί να ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» από την πρώτη φορά αριστερά.

Ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Στέλιος Κούλογλου και o Δημήτρης Μάρδας «έσκαψαν παλιές πληγές» που δίνουν στη ΝΔ τη δυνατότητα να περνά συνεχώς στην αντεπίθεση. Αυτό αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ακόμα και το σενάριο κάποια στελέχη να ήθελαν να απομονώσουν τον Γιάνη Βαρουφάκη για να δείξουν πως ήταν ο υπαίτιος των αστοχιών που έλαβαν χώρα από τον Ιανούαριο του 2015 έως και την υπογραφή του μνημονίου δεν επιβεβαιώθηκε. Μέσα στην Κουμουνδούρου υπερτερεί συντριπτικά η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη της αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή με τα επιχειρήματα, τις θέσεις της και τα νομοσχέδια που θα καταθέτει.

Δεν είναι λίγοι όσοι μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονται πως ο Νίκος Βούτσης, που άνοιξε την κουβέντα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να κυβερνήσει το 2015, ουσιαστικά έβαλε «από την πίσω πόρτα» τη συζήτηση για τα αίτια της ήττας. Η «αριστερή πτέρυγα» επιθυμεί να γίνει διεξοδική κουβέντα στην πορεία προς το Συνέδριο. «Για κάποιους λόγους χάσαμε, δεν ήταν όλα τέλεια», τονίζουν υποστηρικτές αυτή της άποψης συμπληρώνοντας πως η οργανωτική και προγραμματική ανασυγκρότηση είναι αδύνατη αν δεν γίνει αποτίμηση της προηγούμενης πορείας.  

Σηκώνοντας το «γάντι» από την Αχαΐα χθες ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη που έκανε η κυβέρνησή του με την μεσαία τάξη εξηγώντας πως η επιβάρυνσή της  «ήταν η μόνη επιλογή» για να δοθεί βοήθεια στους πιο αδύναμους. 

Στο περιβάλλον των «προεδρικών» φαίνεται πως επιθυμούν να κλείσουν αυτή τη συζήτηση βλέποντας πως ο κίνδυνος το κόμμα να μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και να αποτελέσει εύκολο στόχο για τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλος. Ανησυχούν πως ο καταλογισμός προσωπικών ευθυνών μπορεί να δημιουργήσει τριβές μεταξύ των στελεχών, ή ακόμα και δημιουργία νέων ομάδων και τάσεων. Ήδη όπως δημοσίευσε το newpost.gr 20-25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μυστικές συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιήσει “σπρώχνουν” τη διεύρυνση προς το κέντρο. 

Το βάρος του κόμματος, πάντως από χθες πέφτει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www. isyriza.gr με τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους αριστερούς, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη μιας μεγάλης και ανοιχτής «οικογένειας» με κεντρικό σύνθημα  «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου». Ο Αλέξης Τσιπρας σε χθεσινό μήνυμά του μίλησε για την ανάγκη  «μέσα από την πλατφόρμα του isyriza.gr να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα εργαστήρι συμμετοχής και δημιουργίας για όλους τους ενεργούς πολίτες»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: