28.10.19

Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ...


Ελένη Πατσαρίνου

Με κεντρικό σύνθημα “Start up TEE” συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στις 3 Νοεμβρίου 2019, η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ». Αποτελεί μια συνεργασία παρατάξεων, της...
Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, των Οικολόγων Μηχανικών και πολλών προοδευτικών μηχανικών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού χώρου στο ΤΕΕ.

Γιατί “Start up TEE”;

Διότι η διοίκηση των προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία παρατάξεων οδήγησε το ΤΕΕ σε μια ακραιφνή νεοφιλελεύθερη πορεία απαξίωσης. Ακύρωσε τον ρόλο του ως τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας, εφάρμοσε το δόγμα «όλα να ρυθμιστούν από την αγορά», εννοώντας σε τελική ανάλυση από μερικές μεγάλες εταιρείες και τα λόμπι τους. Άφησε χώρο μόνο για πελατειακές σχέσεις.

Το ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΤΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει στον κοινωνικό μετασχηματισμό και τα καίρια τεχνικά ζητήματα της εποχής μας μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανικών και τις δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης. Ενδεικτικά αναφέρω:

* Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.

* Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο προς την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, με ανάταξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

* Τον σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

* Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

* Τον ενεργειακό σχεδιασμό, με κύριο πυλώνα μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη δημόσια ΔΕΗ και με ριζική στροφή στις ΑΠΕ, αντιμετωπίζοντας με επιστημονικό τρόπο όλα τα συναφή περιβαλλοντικά, τεχνικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Ισχυρά διπλώματα» η απάντηση στην κυρία Κεραμέως

Πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα για υποβάθμιση της εργασίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέταξε στο λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ρύθμιση που ευθέως οδηγεί στην εξίσωση των πτυχίων των τριετούς φοίτησης κολεγίων με τα διπλώματα των πενταετούς φοίτησης Πολυτεχνείων, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεσμοθέτησε τα πενταετούς φοίτησης διπλώματα των πολυτεχνείων ως ισοδύναμα του Master. Η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (κάτι σαν η Βουλή των μηχανικών) πήρε ομόφωνη απόφαση καταγγελίας της ρύθμισης αυτής, όμως ο εκ Ν.Δ. προερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ και η παράταξή του, σε συνεργασία με την παράταξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., άφησαν αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα στο περιθώριο. Η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» το επόμενο διάστημα θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, ενώνοντας όλον τον τεχνικό κόσμο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα διπλώματά μας...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: