14.10.19

Στην αντεπίθεση κατά Ερντογάν η ΕΕ...

Για σκληρή απάντηση στην Τουρκία τόσο αναφορικά με τις πειρατικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την εισβολή στη Βόρεια Συρία ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου. Καθώς οι...
τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στη Συρία – όπου η Άγκυρα ουσιαστικά έχει σπείρει το χάος με την εισβολή των στρατευμάτων της, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα στείλουν σκληρό μήνυμα προς τον Ερντογάν.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα και προετοίμασε το έδαφος ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας.

Ένα βήμα πιο κοντά οι κυρώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Τα συμπεράσματα της Συνόδου καταδικάζουν μετ’ επιτάσεως την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνοντας λόγο για «παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες». Επιπρόσθετα, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν την απόφαση περί κυρώσεων της Συνόδου Κορυφής της 15ης Ιουλίου και ετοιμάζονται να εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν ώστε να παρουσιάσει προτάσεις για πιθανή επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα:

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας.

Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό».

Απειλούν με γενικευμένο εμπάργκο εξαγωγών όπλων

Αντίστοιχα σκληρή γλώσσα περιέχουν τα συμπεράσματα και για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και διαμηνύουν πως θα σχηματιστεί ειδική επιτροπή ώστε να συντονίσει όλες τις χώρες της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο αναφέρει:

«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δήλωση της Ύπατου Εκπροσώπου της 9ης Οκτωβρίου 2019 εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει και πάλι τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη Βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότερους πολίτες να υποφέρουν και να εκτοπίζονται με αποτέλεσμα να χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κάνει τις προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία πολύ πιο δύσκολη. Η εξέλιξη αυτή [σ.σ. η τουρκική εισβολή] υποσκάπτει επίσης σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS. Το συμβούλιο τονίζει πως ο ISIS εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κριτικά σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Χρειάζονται επειγόντως, συνεχείς προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σταματήσουν αυτές τις στρατιωτικές μονομερείς ενέργειες. Το Συμβούλιο ζητεί να πραγματοποιηθεί υπουργική συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι προσπάθειές του στο παρόν πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας συνεχίζεται, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία. Τα κράτη μέλη δεσμεύονται για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία βάσει της πρότασης της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής των κριτηρίων 4 για την περιφερειακή σταθερότητα. Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει και να αναθεωρήσει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει σταθεροποίηση ή αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: