5.10.19

"Απαιτείται νέος ενεργειακός σχεδιασμός"...



Κοινή οπτική και προσέγγιση υπάρχει στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμανε στο ραδιόφωνο του Alpha ο...
γραμματέας του κόμματος. Ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τα ΕΛ.ΠΕ. και η κλιματική κρίση κάνουν πολλούς από τον χώρο της Αριστεράς να βλέπουν με επιφύλαξη την εξόρυξη.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των σχετικών συμβάσεων, έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία», όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” με τέσσερις ψήφους κατά. «Τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο κυρίως ο κ. Τσίπρας οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη για την κοροϊδία» ανέφερε ο Στ. Πέτσας, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.
Ρεκόρ κερδών

Ο Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως υπάρχει η ουσιαστική παράμετρος της πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου από τα ΕΛ.ΠΕ. με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Μακάρι να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι έχουμε μια επιχείρηση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταγάγει ρεκόρ κερδών. Μετά το 2015. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέπεσε με την αλλαγή της διοίκησης από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε, σημειώνοντας πως όσοι ξέρουν πράγματα από το εσωτερικό της λειτουργίας της επιχείρησης «μπορούν να κατανοήσουν γιατί συνέβη αυτό». «Εκεί, λοιπόν, που έχουμε το κράτος κατά 35% μέτοχο και κερδίζει από αυτή την υπόθεση, ερχόμαστε και λέμε ότι δεν τα θέλουμε αυτά και πάει να αποσυρθεί το Δημόσιο. Σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η δική μας, και σε μια επιχείρηση που ελέγχει και τα στρατηγικά αποθέματα έχει μεγάλη σημασία ποια επιχείρηση ασκεί δικαιώματα» υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.
Στο "και πέντε" για την κλιματική κρίση

Ως δεύτερο παράγοντα στις επιφυλάξεις για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την κλιματική αλλαγή που, όπως τόνισε, έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θα βρεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια αντιμέτωποι με ακραία κλιματικά φαινόμενα, διακινδυνεύοντας και τη ζωή τους. «Ίσως είμαστε στο 'και πέντε'» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η συμβολή της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στο θέμα κλιματική κρίση και κλιματική αλλαγή.
Νέα δεδομένα

«Ως χώρα πρέπει να ξανασκεφτούμε τον εθνικό μας σχεδιασμό με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην επιβάρυνση της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον σημείωσε πως ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων ήταν από το 2013 και το 2014, τονίζοντας ότι σε μια δρομολογημένη κατάσταση τυχόν ασυνέχεια σημαίνει κυρώσεις, και δη οικονομικές.

«Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα σε μια εντελώς νέα βάση» τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, κάνοντας μνεία στον Γ. Σταθάκη, που ήταν ο πρώτος υπουργός ο οποίος έκανε πράξη έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, «όταν αυτό ήταν μια άγνωστη έννοια τις προηγούμενες δεκαετίες». «Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα νέα δεδομένα» υπογράμμισε.
Η πρόταση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι εξορύξεις δεν σχετίζονται μόνο με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση του ορυκτού προς εκμετάλλευση» πρόσθεσε, μιλώντας για τη ζημιά και τους κινδύνους που αναλαμβάνει η χώρα όταν κάνει την έρευνα με αβέβαιο αποτέλεσμα. «Η περίπτωση, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος στις δικές μας θάλασσες καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει και πόσο μπορεί να αντιστρατεύεται τον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Ελλάδα, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ανανέωσε και εκσυγχρόνισε το θεσμικό πλαίσιο.

«Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα, άρα και αυτή είναι μία παράμετρος. Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα αυτά να τα αγνοούμε και να προχωρούμε όπως πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια;» σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να ενσωματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προγραμματική του πρόταση την πράσινη, οικολογική ανάλυση. «Τα θέματα του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα δεμένα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ως το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε να υιοθετήσει. Αυτό μπολιάζει ολοένα και περισσότερο την ανάλυσή μας και τις προτάσεις μας» πρόσθεσε...

Σ. Ραπανάκης
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: