17.10.19

Στα χέρια του συριακού στρατού το Κομπάνι...

Στη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κομπάνι μπήκαν τη νύχτα οι συριακές δυνάμεις του Άσαντ, μπλοκάροντας τον δρόμο για τον τουρκικό στρατό στην προσπάθειά του να...
εγκαθιδρύσει μια «ζώνη ασφαλείας» χωρίς Κούρδους μαχητές.

Η κατάληψη του Κομπάνι απ’ τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς σήμανε μια δραματική στροφή στη βορειοανατολική Συρία. Στην πόλη αυτή ήταν που ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ με τους Κούρδους στη μάχη κατά του ISIS και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Κούρδους της Συρίας.

Μαρτυρία που επικαλείται το Associated Press, αναφέρει πως το κομβόι των κυβερνητικών δυνάμεων μπήκε στην πόλη μόλις νύχτωσε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συριακή παρουσία στο Κομπάνι βάζει ένα αυστηρό όριο στις τουρκικές φιλοδοξίες σχετικά με την επέμβασή της στη βόρεια Συρία.

Τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την πόλη αλλά δεν είχαν αναπτύξει στρατεύματα σε αυτήν.

Στην Άγκυρα Πενς – Πομπέο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνάντηση που θα έχει στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω εμπρηστικών δηλώσεων από τις δύο πλευρές αλλά και νέων απειλών για κυρώσεις.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αποτελείται επίσης απ’ τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα τους δεχθεί όλους, παρά μόνο τον Πενς και αυτά έπειτα από μια σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις του.

Η σημερινή θα είναι η δυσκολότερη αποστολή μέχρι τώρα για τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, καθώς η προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Τούρκο πρόεδρο δεν έχει και πολλές πιθανότητες να ευοδωθεί.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Στο μεταξύ, λόγω της εισβολής, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι αναγκάσθηκαν να διαφύγουν από τις μάχες στην επαρχία Χασακέ, την περιφέρεια του Κομπάνι (επαρχία Χαλεπίου) και την περιφέρεια του Ταλ Αμπιάντ (επαρχία της Ράκα).

Πολλοί εκτοπισμένοι βρήκαν καταφύγιο σε συγγενείς τους σε ασφαλέστερες ζώνες, άλλοι κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο σε περιβόλια, είπε ο ίδιος.

Σαράντα σχολεία της επαρχίας Χασακέ έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη βορειοανατολική Συρία αγωνίζονται να προσφέρουν βοήθεια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, καθώς είναι δύσκολο να τους προσεγγίσουν.

Όπως σημειώνει το Associated Press, σχεδόν όλοι οι ξένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας και υπάρχουν φόβοι για αντίποινα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: