23.10.19

Βιομηχανία fake news...

Οι αναταράξεις της υπόθεσης Joker συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την κυβέρνηση αλλά επίσης και την αλήθεια. Η καταστροφική διαχείριση και η απόπειρα να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς...
το φιάσκο συνεχίζεται και στα «απόνερα» της υπόθεσης.

Η αρχική γραμμή άμυνας που αμφισβήτησε τα γεγονότα ως fake news κατέρρευσε σε ελάχιστες ώρες όπως και οι υπόλοιπες απόπειρες. Μοιραία, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης άρχισε να παράγει πραγματικά «fake news» για να συσκοτίσει και να διαχειριστεί τη ζημιά. Μετά τις παλινωδίες, τις αλληλοκατηγορίες και την αποποίηση ευθυνών, τα στελέχη της ΝΔ, κυβερνητικά και κομματικά, σε συνεργασία με τον μιντιακό μηχανισμό, βρήκαν τελικά τον κοινό τόπο και κατέληξαν πως «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Μπορεί όλοι οι ισχυρισμοί να διαψεύστηκαν πανηγυρικά, από το ότι η καταγγελία για την επιχείρηση είναι ψευδής και το ζευγάρι που τσακώθηκε κινητοποιώντας την αστυνομία στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ μέχρι το νόμο Ραγκούση και τις Συριζαίες που έκαναν τις καταγγελίες. Όμως αυτό δεν πτόησε κανέναν αφού μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε να κάνει δηλώσεις μεταχειριζόμενος ψευδή δεδομένα γύρω από την αρμοδιότητα της Αστυνομίας στην τήρηση της καταλληλότητας των έργων, παρόλο που γνωρίζει ότι αυτή η αρμοδιότητα δεν υφίσταται ήδη από το 2010 και έχει διαψευστεί μάλιστα από την Υπουργό Πολιτισμού.

Πρωταγωνιστής, ως συνήθως, σε αυτή την απόπειρα συρροής fake news ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μπογδάνος που έφτασε στο σημείο να διακινήσει ό,τι πιο χονδροειδές εφηύρε, όπως ότι οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. που κατήγγειλαν την υπόθεση είναι μια συγγενής πρώην Υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και η αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου, κάτι που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η οργισμένη αντίδραση και η διάψευση της Βλαζάκη, που δεν είναι καν υπάλληλος του Υπουργείου, ανάγκασε την πρώην Υπουργό - που έχει «παλιούς λογαριασμούς» με τη Βλαζάκη από την υπόθεση αρχαιοκαπηλείας με τη συλλογή του πατέρα της σε αναδίπλωση και αιχμές για την πηγή της παραπληροφόρησης.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ειδικά σε ότι αφορά στον Μπογδάνο. Δεν είναι ένας περιθωριακός δημοσιογράφος αλλά ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα, παράγει fake news συστηματικά, δίνοντας τη «γραμμή» στα μιντιακά «παπαγαλάκια». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί όσους τον σχολιάζουν αρνητικά στα κοινωνικά δίκτυα, καλυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Κάθε φορά που η κυβέρνηση γελοιοποιείται με υποθέσεις όπως του Joker, η «βιομηχανία» της παράγει με ρυθμό πολυβόλου ψεύδη και ανακρίβειες.

Το αποτέλεσμα η αλήθεια να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη και η κυβέρνηση να παράγει μια δική της φαντασιακή εκδοχή της πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση έχει χαθεί το μέτρο πολύ νωρίς...

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: