16.10.19

H μεταγραφή-έκπληξη (με πολιτικό νόημα;) από το One...

Ενώ στο κτίριο του One, στη Λεωφόρο Συγγρού, εντείνονται οι προετοιμασίες για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου καναλιού με ενεργοποίηση σε υψηλό επίπεδο του προσωπικού, οι προσλήψεις συνεχίζονται ακόμα και στο τελευταίο διάστημα της προετοιμασίας. 

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε η συνεργασία με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, για την...
οποία το μπλογκ του Harddog στο ρεπορτάζ που ανέβασε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με τίτλο «Το One... γκρεμίζει και αρχίζει», ανέφερε ότι: 

«η στελέχωση με προσλήψεις της τελευταίας στιγμής (ακόμα και σε επιτελική θέση) συνεχίζονται». 

Το ρεπορτάζ εννοούσε το όνομα που έγινε ευρέως γνωστό λίγες ώρες αργότερα. Είναι του Γιάννη Σμυρλάκη που αναλαμβάνει στο One Διευθυντής Σύνταξης, δηλαδή αμέσως κάτω από τον Ανδρέα Παναγόπουλο, τον Διευθυντή Ειδήσεων. 

Η συνεργασία ξάφνιασε, λόγω της προέλευσης του Σμυρλάκη από την ΕΡΤ των ημερών Σύριζα και την Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή: ότι το One μπορεί να έχει φιλοκυβερνητική απόκλιση, αλλά θέλει –όπως έχει ζητηθεί από στελέχη του– να κρατήσει αποστάσεις και, τουλάχιστον, να μην είναι μονόπλευρο στην ενημέρωση του. 

Ο Γιάννης Σμυρλάκης υπήρξε στην ΕΡΤ Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης και οι πληροφορίες (ή οι εκτιμήσεις) τον ήθελαν να κινείται πολύ κοντά στον Νίκο Παπά και να ανήκει στο στενό περιβάλλον του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μάλιστα, τα Παραπολιτικά σε εκτενές ρεπορτάζ τού περασμένου Ιανουαρίου, όταν άρχιζε η συνεργασία του με την ΕΡΤ, είχαν γράψει σχετικά με τον ορισμό του ότι:

«ο Γιάννης Σμυρλάκης θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ενώ διατηρεί στενές επαφές με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο». 
Τα Παραπολιτικά αφού θύμισαν την προέλευσή του από την Εφημερίδα των Συντακτών, πρόσθεταν: 

«(...) Μάλιστα, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, παρά την ανάληψη αυτού του κομβικού πόστου στην Αγία Παρασκευή, θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία του με την ‘‘ΕΦ.ΣΥΝ.’’, γεγονός που έχει προκαλέσει σειρά αρνητικών σχολίων».
«Σοβαρός επαγγελματίας»

Την ίδια εποχή το έγκυρο Ποντίκι επικαλούμενο πληροφορίες των Zoornalistas ότι ο ίδιος ο Σμυρλάκης ανακοίνωσε σε συναδέλφους του την επικείμενη συνεργασία του με την ΕΡΤ, έγραφε: 

«Σύμφωνα με τις διαρροές, κάποιοι τον θεωρούν άνθρωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος καθώς, λέει, διατηρεί καλές σχέσεις με τον Δ. Τζανακόπουλο». 

Το ρεπορτάζ συμπλήρωνε ότι: 

«Πέρα από τους ψιθυριστές και τις διαρροές μέσα από ρεπορτάζ σε σαββατιάτικες εφημερίδες, γεγονός είναι ότι ο Γιάννης Σμυρλάκης είναι σοβαρός επαγγελματίας και γνωρίζει καλά το αντικείμενο της τηλεόρασης».

Κίνηση με σημασία;

Όπως και να έχει, η πρόσληψη και η τοποθέτηση Σμυρλάκη σε καθοριστική θέση για την τήρηση της γραμμής του καναλιού στον τομέα της Ενημέρωσης, μπορεί να σημαίνει και κάτι: ότι το One θέλει να δείξει στο αριστερό «ακροατήριο» (ίσως και στην ηγεσία) ότι στοχεύει να κρατήσει κατά το δυνατόν αντικειμενική στάση και τουλάχιστον ειδησεογραφικά να δίνει τα γεγονότα ιδωμένα όχι από δεξιά οπτική, αφήνοντας τις όποιες πολιτικές θέσεις να εκφράζονται στους σχολιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στόχος είναι να μην κρατήσει το κανάλι την σκληρή αντι-Σύριζα γραμμή των Νέων και του Βήματος. Κατά πόσο θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη θα φανεί μετά από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του. 

Πάντως, η σχετική εντολή για αντικειμενική προβολή των γεγονότων είχε δοθεί από την αρχή των δοκιμαστικών δια στόματος υψηλόβαθμου στελέχους, αλλά τις λεπτομέρειες θα αναφέρουμε σε προσεχές ρεπορτάζ μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: