30.11.19

Ερντογάν: «Η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί»...


Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία...

Επίμονος εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία με τη Λιβύη, με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από επίσημη τελετή στην...
Αδριανούπολη.

Ο Ερντογάν, σε εκδήλωση για την σύνδεση του αγωγού TANAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις και οι έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου θα συνεχιστούν: «Τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων».  

Παρά την αντίδραση της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Ερντογάν είπε ότι «αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιο. Τώρα η Λιβύη απειλείται. Σύντομα όμως νέοι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ. Αντί μίας δίκαιης μοιρασιάς, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιοι υποκινούν εντάσεις στην περιοχή. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από τον διεθνή νόμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τετελεσμένα», κατέληξε, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει διορία λίγων ημερών στον πρέσβη της Λιβύης να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ερντογάν.

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου. Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: