4.11.19

Κρίσιμη συνεδρίαση...

Οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη...

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν στρέψει όλο το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της επόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Οι δυο επιστολές του Κώστα Τασούλα προς τον Αλέξη Τσίπρα δείχνουν την...
πίεση που ασκεί η πλειοψηφία στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να θεωρούν παράνομο τον αποκλεισμό του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη. Και οι δυο πλευρές επικαλούνται τη νομιμότητα με τον Πρόεδρο της Βουλής να υπονοεί πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην επιστράτευση της φρουράς της Βουλής (αν και θεωρείται ακραίο σενάριο) και τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμάται πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην αντικατάσταση των δυο βουλευτών.

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι “δεν προβλέπεται διαδικασία εξαίρεσης απο την πλευρά της πλειοψηφίας. Γιατί το κάνει; Είναι μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη διαδικασία και αντί για την ουσία να συζητάμε όλοι για τα δυο πρόσωπα της Προανακριτικής Επιτροπής. Τι έχει να φοβηθεί η πλειοψηφία από τους Τζανακόπουλο και Πολάκη και από τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή;” διερωτήθηκε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται κομβική και θα γίνει στις 11 το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στο συγκεκριμένο όργανο συμμετέχει έτσι και αλλιώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος - ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος - και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Σήμερα θα σταλεί στον Κώστα Τασούλα και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως φαίνεται πως υπάρχουν δυο γραμμές για το πως θα αντιδράσουν στο “τελεσίγραφο” των τριών ημερών που έλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή. Η πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί τα πράγματα να πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή και να χαρακτηριστεί η αξιωματική αντιπολίτευση από ακτιβιστικές ενέργειες μέσα στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στο “Εθνος της Κυριακής” που τόνισε πως “ασφαλώς αποτελεί μια αντιδημοκρατική και αυταρχική επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, αλλά σημαντικότερη ήταν η σύγκρουση, με αφορμή τις διατάξεις του υποτιθέμενου αναπτυξιακού νόμου”. Θεωρείται σχεδόν δεδομένη η παρουσία των δυο βουλευτών στην επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο γνωρίζουν πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν θέλουν την ίδια ώρα, όμως να κάνουν δώρο στην πλειοψηφία την απλή αποχώρηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, οπότε η κατάσταση σε αυτό το σημείο περιπλέκεται. Το πιο πιθανό είναι στην επόμενη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς να λήξει πρόωρα τις εργασίες της.

Ξεκινά νομικός μαραθώνιος;

Γιατί όμως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν “στυλώσει τα πόδια” για τον αποκλεισμό των δυο; Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι νομικός και γνωρίζει εξαιρετικά καλά τα θέματα, ενώ ο Παύλος Πολάκης έχει ασχοληθεί πολύ με την υπόθεση της Novartis. Αυτός είναι ο λόγος που στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Η απουσία τους, πάντως από την Επιτροπή, φαίνεται να είναι μονόδρομος. Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σκέφτονται να προτείνουν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει μια νομική μάχη, αφού θεωρούν ότι έχουν ένα δυνατό “οπλοστάσιο” με το μέρος τους. 

Για παράδειγμα σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση της περίπτωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή, που είχαν αυτοεξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι το 2010, καθώς είχαν καταθέσει ήδη ως μάρτυρες ενώπιον των δικαστικών αρχών. Μια άλλη λύση, που όμως θα εξεταστεί σε επόμενη φάση, είναι η εμπλοκή στη διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου σε περίπτωση παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο. Το συγκεκριμένο όργανο έτσι και αλλιώς είναι αρμόδιο να αποφανθεί για το αν τηρήθηκε η νομιμότητα.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από τις εργασίες της Επιτροπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν φαίνεται να εξετάστηκε ποτέ σοβαρά, όπως είχε δημοσιεύσει από την πρώτη στιγμή το newpost.gr. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα χθες η κα. Γεροβασίλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως “δεν θα είμαστε τόσο εύκολοι ¨αντίπαλοι¨ στη διαδικασία αυτή. Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία και θα υποστηρίξουμε τη νόμιμη εξέλιξη της. Εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, θέλουμε να συζητηθούν όλα και για αυτό αρχικά είχαμε πει πως θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το έγγραφο της Τουλουπάκη

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν την άποψη στελεχών της ΝΔ που ισχυρίζονται ότι με το έγγραφο της κ. Τουλουπάκη, που αποκάλυψε η “Καθημερινή” επιβεβαιώνεται η θεωρία περί σκευωρίας.

“Πρόκειται περί γελοίου ισχυρισμού, αφού αυτό που επιβεβαιώνει είναι το ακριβώς αντίθετο” , λένε πηγές της Κουμουνδούρου και συμπληρώνουν: “Επιχειρήθηκε μία λαθροερμηνεία του εγγράφου της κα. Τουλουπάκη. Ισχυρίζονται πως εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι οι ίδιοι που έχουν καταθέσει και στο FBI τότε δήθεν επιβεβαιώνεται η σκευωρία, αφού μπορεί να το έκαναν προσδοκώντας αμοιβή. Εάν δεχθεί όμως κανείς ότι πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, τότε αυτό συνιστά παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία. 

Διότι οι καταθέσεις στο FBI για το σκάνδαλο Novartis και στην ελληνική πτυχή του, έγιναν πολύ καιρό (ήδη από το καλοκαίρι του 2016) πριν ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα. Και οι μάρτυρες αυτοί κρίθηκαν αξιόπιστοι από το FBI πριν αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα. 

Επομένως, ούτε οι εισαγγελικές αρχές, τις οποίες εμπλέκει η ΝΔ μέσα στον πανικό της στη δήθεν σκευωρία, ούτε φυσικά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να "υπαγόρευσαν" στους μάρτυρες τι θα καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, αφού είχαν ήδη κάνει αντίστοιχες καταγγελίες στο FBI από το καλοκαίρι του 2016. Η μόνη περίπτωση να ισχύουν πλέον τα περί σκευωρίας, είναι να πουν από τη ΝΔ με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι σε αυτήν εμπλέκεται και το FBI”...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: