6.11.19

Το πόκερ μιντιαρχών - κυβέρνησης...

Είναι ιδιοκτήτης δύο ιστορικών εφημερίδων – «Τα ΝΕΑ» και τα «Βήμα της Κυριακής» -, του in.gr, ελέγχει τον όμιλο των Παραπολιτικών (εφημερίδα, ραδιόφωνο, site), ελέγχει επίσης το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος», πολύ σύντομα όπως όλα δείχνουν θα ελέγχει την Nova-Forthnet, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του έως τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία, έχει ως βαρύ όχημα και εμπροσθοφυλακή τον Ολυμπιακό και, πλέον, είναι και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του MEGA – για την ακρίβεια, όλων των «τιμαλφών» που απέμειναν από το MEGA χωρίς βεβαίως τα χρέη και τις οφειλές προς τους εργαζομένους του.

Εάν το – μονομερώς και συμπαγώς – στρατευμένο μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα έψαχνε απλώς τον δικό του «μπερλουσκονισμό», σίγουρα έχει βρει πλέον τον ηγέτη του στο...

πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Εάν όχι, τότε η (επαν)έναρξη εκπομπής του MEGA CHANNEL – είτε αυτή γίνει στις 20 Νοεμβρίου όπως διακινούν κάποιοι αγνώστου ταυτότητας «εργαζόμενοι» στο διαδίκτυο, είτε την 1η Ιανουαρίου όπως έγραψε το φίλα προσκείμενο στον εφοπλιστή «Πρώτο Θέμα» - μπορεί και να σηματοδοτήσει την αφετηρία νέας σύγκρουσης στους κόλπους της, μιντιακής και επιχειρηματικής, ελληνικής διαπλοκής.

Για λόγους οικονομικής ισχύος και συσχετισμών συμφερόντων, οι γνωρίζοντες του πολιτικού παρασκηνίου και των μιντιακών συσχετισμών δεν στοιχηματίζουν πολλά στην δεύτερη εκδοχή. Οι υπόλοιποι, παλαιοί και νέοι παίκτες, δεν φέρονται αυτή την στιγμή είτε έτοιμοι είτε διατεθειμένοι να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με το επιχειρηματικό – έως και εθνικό – μονοπώλιο Μαρινάκη, γεγονός άλλωστε που φάνηκε και από το γεγονός ότι η «συνασπισμένη» τρόικα Κυριακού - Βαρδινογιάννη - Σαββίδη δεν κατάφερε, ή δεν θέλησε, να «χτυπήσει» τα 33,9 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ο εφοπλιστής για την ταινιοθήκη και το σήμα του MEGA.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο εντοπίζουν μηνύματα ανησυχίας και κλίμα αναταραχής μετά την νέα επέλαση του ομίλου Μαρινάκη – «δεν είναι πολύ αυτοί που νοιώθουν άνετα απέναντι σε μια μιντιακή παντοκρατορία αγνώστων προθέσεων και σχεδιασμών» λέγεται χαρακτηριστικά. Και από αυτό το κλίμα ανησυχίας δεν εξαιρούν ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την ολοσχερή έως προκλητική στήριξη που παρείχαν τα media του ομίλου Μαρινάκη στην ΝΔ στην προεκλογική μάχη κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, το στοιχείο που ανησυχεί το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως η γιγάντωση της μιντιακής αυτοκρατορίας Μαρινάκη απειλεί πλέον να φθάσει πέραν κάθε πολιτικού ελέγχου και διαπραγμάτευσης. Και ουδείς θεωρεί δεδομένο πως η, προεκλογική και παρούσα, στήριξη προς την κυβέρνηση θα διατηρηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον εάν σε οποιαδήποτε φάση ο πανίσχυρος εφοπλιστής και μιντιάρχης κρίνει ότι δεν υπηρετούνται τα συμφέροντά του. Δεν διαφεύγουν άλλωστε της προσοχής οι προειδοποιητικές βολές που εξαπολύονται σποραδικά, αλλά απολύτως στοχευμένα, το τελευταίο διάστημα από τα μέσα του ομίλου (και κυρίως από το in.gr) προς την κυβέρνηση.



Η ανησυχία αυτή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται και πίσω από την εξομάλυνση των σχέσεων του Μαξίμου και τον μεγάλο αντίπαλο του Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Ιβάν Σαββίδη. Η δημοσιοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ και του Open – τον άνθρωπο που έλεγε κάποτε ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» - ήταν, πλην των άλλων, κι ένα μήνυμα. Στην δε ουσία της, η συνάντηση ήρθε να επισφραγίσει την ανακωχή (εάν όχι και τακτική συμμαχία) ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Ιβάν Σαββίδης επιδιώκει την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην βόρειο Ελλάδα – με την εξαγορά του Πόρτο Καρράς και όχι μόνον – και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα της αποχώρησής του από τα media.

Η συγκεκριμένη ιδέα είχε ωριμάσει αρκετά μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, και απολύτως έγκυρες πληροφορίες έφεραν τον Ιβάν Σαββίδη να έχει συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους ή και ολόκληρου του Open με μεγάλο οικονομικό παράγοντα. Τελικώς η υπόθεση δεν προχώρησε και η επιλογή Σαββίδη φαίνεται να είναι ο πλήρης πολιτικός αποχρωματισμός του «Εθνους της Κυριακής» και η «θεσμική στήριξη προς την κυβέρνηση» από το Open, προκειμένου να διαμορφώσει ασφαλές περιβάλλον για τις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, έχουν υπάρξει στο παρασκήνιο κάποιες διερευνητικές κινήσεις συσπείρωσης απέναντι στην «επέλαση Μαρινάκη», ωστόσο μέχρι δεν διαφαίνονται βαριές πρωτοβουλίες. Το «κλειδί» εδώ, άλλωστε, φαίνεται να κρατά ο όμιλος Βαρδινογιάννη η τελική τοποθέτηση του οποίου θα καθορίσει και τους νέους συσχετισμούς στο επιχειρηματικό-μιντιακό τοπίο, μέχρι στιγμής ωστόσο η συγκεκριμένη πλευρά δεν έχει λάβει στρατηγικές αποφάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως αναφέρουν ότι έχει επέλθει σχετική εξομάλυνση ανάμεσα στο Μαξίμου και την οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία ήταν μέχρι πρότινος σφόδρα δυσαρεστημένη χρεώνοντας στην κυβέρνηση προνομιακή μεταχείριση του ομίλου Λάτση σε ό,τι αφορά τόσο το έργο στο Ελληνικό όσο και τα ΕΛΠΕ...

Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: