14.11.19

Η μάχη για το ΚΕΘΕΑ συνεχίζεται

Η μάχη για το ΚΕΘΕΑ συνεχίζεταιΆντα Ψαρρά

Σήμερα εισάγονται στη Βουλή οι «κατεπείγουσες» Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ουσιαστική διάλυση του φορέα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, με την ανατροπή του Νόμου που προστάτευε το...
αυτοδιοίκητο και τη λειτουργία του, όπως την είχαν αποδεχτεί επί δεκαετίες όλα τα πολιτικά κόμματα.

Την ωμή παρέμβαση στον φορέα ακολούθησε και ο διορισμός των προσώπων που επέλεξε ο υπουργός, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο των εξαρτήσεων, ενώ κάποιοι διάκεινται ακόμα και εχθρικά προς το συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο.

Δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στη στάση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία υιοθέτησε ως επιβαρυντικό για το ΚΕΘΕΑ στοιχείο το δικό του πρόσφατο εσωτερικό πόρισμα για τα κακώς κείμενα που έλαβαν χώρα σε μια από τις μονάδες του. «Υιοθέτησε», επίσης, το ένα από τα δύο υπομνήματα που κατατέθηκαν στη Βουλή από δύο πρώην διευθυντές του ΚΕΘΕΑ και, συγκεκριμένα, το υπόμνημα του Φ. Ζαφειρίδη.

Ανακρίβειες

Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ υπέβαλε πλήρες υπόμνημα για τα οικονομικά του οργανισμού, τους αυτοελέγχους που διενεργεί και τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται, προκειμένου να διαλύσει τις όποιες υποψίες καλλιεργήθηκαν με σκόπιμες ανακρίβειες για τη δήθεν αρνητική αξιολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο έλεγχος εγκρίνεται πάντα από το υπουργείο Υγείας ανά έτος και, όπως αναφέρει ο Γ. Μπαρδάνης, ακόμα και για 5 ευρώ απόκλιση ο έλεγχος επαναλαμβάνεται. Προφανώς, όμως, αυτό δεν αποτελεί χρηστή οικονομική διοίκηση, πράγμα που -ως γνωστόν- διέκρινε επί δεκαετίες το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Στο μεταξύ, χθες, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους εργαζομένους, τους συλλόγους γονέων και τα επίτιμα μέλη του ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια της οποίας όλοι εξέφρασαν την αγωνία τους, αλλά και την οργή τους για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να σπιλώσει και να διαπομπεύσει το έργο του ΚΕΘΕΑ, αντιστρέφοντας ακόμα και την κοινή λογική.

Υπογράμμισαν, για ακόμα μια φορά, ότι το αυτοδιοίκητο παραμένει το σημείο σύγκλισης όλων όσοι συμμετέχουν στον Οργανισμό, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο χρηστής λειτουργίας και ακρογωνιαίο λίθο της θεραπευτικής του πρότασης.

Ανακοινώθηκε η συγκρότηση Επιτροπής Υποστήριξης του έργου και των αρχών του ΚΕΘΕΑ, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, τον Οκτώβριο του 2019. Η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους όλων των μερών που συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση [μέλη της επανένταξης, γονείς, εργαζόμενοι και επίτιμα (πρώην) μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ].

Οπως είναι γνωστό, έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την αναστολή και αναίρεση του διορισμού του διοικητικού συμβουλίου, μετά και την ομόφωνη εξουσιοδότηση της Γ.Σ. Στη συνέντευξη παρευρέθησαν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το ΚΕΘΕΑ εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Κολοκάθης, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη αυτή ανατροπή στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και κυρίως στο γεγονός ότι οι πρακτικές συνέπειες, αυτή τη στιγμή, απειλούν ακόμα και τη θεραπεία. «Το διορισμένο Δ.Σ. δεν διοικεί, δεν ασχολείται σε τίποτα με την τρέχουσα λειτουργία του οργανισμού. Δεν ενδιαφέρεται να μάθει για τις μονάδες. Στόχος του είναι να μαζέψει οτιδήποτε στοιχεία μπορεί για να δικαιολογήσει την ΠΝΠ».

Το αυτοδιοίκητο
Ο Θωμάς Νάνος, εκπρόσωπος των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, είπε ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει το κρέας ψάρι», όταν αναφέρει ότι στηρίζει το ΚΕΘΕΑ και ενισχύει το αυτοδιοίκητό του, την ίδια στιγμή που καταργεί τη δυνατότητα εκλογής της διοίκησης από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και διασύρει το έργο του.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, κοινωνιολόγος Γεράσιμος Νοταράς, αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο του ΚΕΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια, σε επίπεδο θεραπείας, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και στις πρακτικές χρηστής διαχείρισης που ακολουθούσε ο Οργανισμός.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Υγείας, περιέγραψε πως ούτε ο κ. Κικίλιας ούτε οι σύμβουλοί του γνώριζαν για το μέχρι τώρα έργο του ΚΕΘΕΑ. Οταν ο κ. Νοταράς τον ρώτησε «έχετε δείγματα μη χρηστής διαχείρισης;», ο υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Νοταρά, απάντησε «όχι, αλλά θα βρούμε».

Ξεχωριστής σημασίας ήταν και οι τοποθετήσεις δύο επίτιμων μελών του ΚΕΘΕΑ: του Β. Μαρκή και της Τώνιας Τζαννετάκη.

Βασ. Μαρκής, τ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρώην αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ: «Η περίοδος που διετέλεσα αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ υπό την προεδρία του Γ. Νοταρά ήταν από τις σημαντικότερες της ζωής μου. Πάντα έλεγα δημόσια και με κάθε ευκαιρία ότι ο τρόπος λειτουργίας και τα αποτελέσματα που παράγει στην ελληνική κοινωνία το ΚΕΘΕΑ είναι εξαιρετικά σημαντικά και είναι ό,τι καλύτερο λειτουργεί μέχρι και σήμερα στη χώρα».

Η κρίση του ΣτΕ

Τόνισε ότι «με κανέναν τρόπο δεν υπεισήλθε ποτέ κομματική ταυτότητα στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ», αναφέροντας ονομαστικά μέλη του Δ.Σ. από κάθε πολιτικό χώρο, που συνεργάστηκαν με άξονα το καλό για τον φορέα, και συνέχισε: «Ξαφνικά, όλο αυτό αμφισβητείται με τον πιο έντονο τρόπο. Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να αλλάξουμε την απόφαση, πρέπει να αναμείνουμε την κρίση του ΣτΕ. Στόχος είναι τώρα το πώς θα διατηρήσει το ΚΕΘΕΑ τη μορφή του και θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο του. [...] Είναι απαράδεκτο να μην παραδέχεται η κυβέρνηση ότι αυτό που την οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η πρόταση για ανάληψη της προεδρίας από την Ξένη Δημητρίου και φτάσαμε τώρα σε ένα σημείο να απαξιώνεται συνολικά το έργο του ΚΕΘΕΑ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον καταιγισμό που δέχεται η κοινωνία, έναν καταιγισμό που αμφισβητεί αυτό το έργο».

Τώνια Τζαννετάκη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής: «[...] Αν ο υπουργός ήθελε οικονομικό έλεγχο, μπορούσε να διορίσει έναν άνθρωπο επί των οικονομικών, ακόμα και με δικαίωμα βέτο. Δεν υπήρξε όμως κανενός τέτοιου είδους προβληματισμός, παρά μόνο ο έλεγχος για τον έλεγχο με το ρίσκο του οποιουδήποτε κόστους. Χρειάστηκε μια πολιτική κάλυψη με την κατασκευή ψευδών γενικεύσεων και συκοφαντιών. Το αφήγημα αυτό μου θυμίζει το φαινόμενο του αυριανισμού, αλλά πιο... εξελιγμένο, μια συστηματική συκοφάντηση. Ποια είναι η άμυνα του ΚΕΘΕΑ όμως σε ένα πεδίο επικοινωνίας όπου κερδίζει έδαφος αυτό το φαινόμενο; Το ΚΕΘΕΑ πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σωστά στη βάση του, μέχρις ότου η διορισμένη διοίκηση να αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τη βάση αυτή».

Τα υπομνήματα, η «συνωμοσία» και η... δεοντολογία

Στο ρεπορτάζ που αφορούσε τις τοποθετήσεις των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής («Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ», «Εφ.Συν.» 7/11/2019), αναδείχτηκαν όλες οι τοποθετήσεις εκπροσώπων του κάθε φορέα (εργαζόμενοι, οικογένειες, στελέχη του Δ.Σ.), με μια απλή μόνο αναφορά σε δύο υπομνήματα που κατατέθηκαν. Στη συνέχεια, ο υπουργός επέλεξε για ευνόητους λόγους να υιοθετήσει αποκλειστικά το υπόμνημα του ενός από τους δύο πρώην διευθυντές και συγκεκριμένα του ψυχίατρου Φ. Ζαφειρίδη.

Ο κ. Ζαφειρίδης έχει αποχωρήσει από το ΚΕΘΕΑ εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, καταγγέλλοντας στελέχη του οργανισμού, ενώ τώρα επανήλθε με τις ίδιες προσωπικές καταγγελίες, επικροτώντας την κυβερνητική απόφαση. Χαρακτηρίζει «τρόικα» τους πρώην επικεφαλής του φορέα, λέγοντας ότι έκρουε ο ίδιος «τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο, λόγω των πρακτικών κάποιων στελεχών να εκφυλιστεί το ΚΕΘΕΑ σε μια από τις γνωστές ΔΕΚΟ». Κάνει λόγο για «συνωμοσία που διέπραξαν σε βάρος του ίδιου αλλά και σε βάρος της πολιτικής του ΚΕΘΕΑ οι: Γ. Νοταράς, Χ. Πουλόπουλος και Ν. Παρασκευόπουλος», ενώ αποδίδει σε αυτούς και στους συνεργάτες τους όλα τα κακώς κείμενα.

Για Πουλόπουλο

Ειδικά για τον πρώην διευθυντή κ. Πουλόπουλο αναφέρει ότι «προέβη και σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου. Εγραψε ότι ο κ. Ζαφειρίδης, πέραν του γεγονότος ότι διοικεί αυταρχικά τον φορέα, είναι καταχραστής αλκοόλ, τσιγάρου και ψυχοφαρμάκων. Εκλήθη από το Δ.Σ. σε ακρόαση για να υποστηρίξει τις καταγγελίες του, αλλά στη συνέχεια τις ανακάλεσε, ζήτησε δημόσια συγγνώμη. [...] Παρ’ όλα αυτά, το Δ.Σ. ανανέωσε παμψηφεί την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και με διέταξε να απολύσω τους πρωτοστατήσαντες στη συνωμοσία. Αρνήθηκα να το πράξω και, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη συμπεριφορά και αυτών των ολίγων στελεχών που συμπεριφέρθηκαν με αναίδεια και περιφρόνηση προς τον ανώτατο θεσμό του φορέα, προτίμησα να υποβάλω εγώ την παραίτησή μου».

Ο κ. Ζαφειρίδης μιλάει για εκφοβισμό όσων είχαν αντίθετη άποψη, που στη συνέχεια έπεφταν σε δυσμένεια. «Καταγράφηκε φυγή πολλών και άξιων στελεχών από το ΚΕΘΕΑ, λόγω δυσαρέσκειάς τους με την κατάσταση στον οργανισμό, την έλλειψη αξιοκρατίας στις προαγωγές σε θέσεις ευθύνης και την πίεση από την ηγεσία». Χαρακτηρίζει, τέλος, σωστή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Την επόμενη μέρα, όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες) παρουσίασαν αποκλειστικά το υπόμνημα Ζαφειρίδη, προκειμένου να στηρίξουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε επιστολή-απάντηση του Θεοχάρη Τζάλα, που ήταν πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ την επίμαχη περίοδο, την ανακοίνωση των εργαζομένων και ένα μικρό απόσπασμα του υπομνήματος του Χ. Πουλόπουλου, δεδομένου ότι τίποτε από όλα αυτά δεν είδε το φως της δημοσιότητας την οποία μονοπώλησαν το εσωτερικό πόρισμα του ΚΕΘΕΑ (που δημοσίευσε πρώτη η «Εφ.Συν.») και το υπόμνημα Ζαφειρίδη.

Ο κ. Ζαφειρίδης διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του στην «Εφ.Συν.» για την μη καταγραφή των απόψεών του, ενώ ανάλογες επιστολές με το ίδιο περιεχόμενο εστάλησαν και από αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Στην επιστολή του προς την εφημερίδα μας, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κάνει λόγο για επιθετική συμπεριφορά μετά την κατάθεση του υπομνήματός του, «το οποίο ενόχλησε ιδιαίτερα όχι μόνο τον σύλλογο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, αλλά και διάφορους άλλους αυτοαποκαλούμενους “φίλους” του ΚΕΘΕΑ. Η απουσία σε όλο αυτό το αφιέρωμα έστω και μιας περίληψης της επιστολής μου προς τη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να εξετάσετε τη δυνατότητα επανόρθωσης, δημοσιεύοντας μια αντικειμενική περίληψη της επιστολής μου προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι βέβαια από την κ. Ψαρρά (!), καθώς και ολόκληρο το κείμενο της σύντομης απάντησής μου στον σύλλογο εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ».

Δυστυχώς, ο κ. Ζαφειρίδης φαίνεται να αγνοεί ότι, εκτός από το ΚΕΘΕΑ και τις ορθές ή τις λάθος αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων και των εκλεγμένων Δ.Σ., λειτουργεί και η «Εφ.Συν.» με συλλογικό συνεταιριστικό μοντέλο, χωρίς εντολές και παρεμβάσεις. Αναφέρεται σε αυτοαποκαλούμενους φίλους του ΚΕΘΕΑ, αγνοώντας προφανώς -λόγω και της εικοσάχρονης απουσίας του- ότι εκείνοι τους οποίους ειρωνεύεται -άσχετα από την επαγγελματική τους ασχολία- δούλεψαν εθελοντικά και συστηματικά στις κοινότητες π.χ. των φυλακών και διδάχτηκαν κοντά στα μέλη τους το συλλογικό θεραπευτικό μοντέλο. Τόσο η «Ελευθεροτυπία» όσο και η «Εφ.Συν.» έχουν δημοσιεύσει επανειλημμένα μεγάλα ρεπορτάζ με τα λόγια και τις κραυγές μελών του ΚΕΘΕΑ.

Για εργαζομένους

Στην επιστολή προς τους εργαζομένους ο κ. Ζαφειρίδης αναφέρει: «Οσον αφορά τις απόψεις σας, δεν έχει κανένα νόημα να ανταπαντήσω, γιατί πιστεύω ότι οι αναγνώστες της ανακοίνωσής σας, που έχουν επίσης διαβάσει και τις απόψεις μου, μπορούν μόνοι τους να συναγάγουν τα συμπεράσματά τους». Στη συνέχεια, τους καλεί να ανατρέξουν σε σχετικές αποφάσεις και πρακτικά συνεδριάσεων, ζητώντας τους να ανακαλέσουν δημόσια. Ισως όμως εκεί που τελικά εξηγείται το μένος της αντίδρασης του πρώην διευθυντή είναι το υστερόγραφο, όπου κάνει λόγο για «ψευδόμενους αριστερούς» και «ψευδείς αριστερές συνειδήσεις». Με δυο λόγια, δηλαδή, και για το πραξικόπημα στο ΚΕΘΕΑ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: