12.11.19

Οι περιπέτειες της δικογραφίας NOVARTIS...

Άντα Ψαρρά

Ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στο άρθρο 587 παρ. 3 (μεταβατική διάταξη του νέου κώδικα Ποινικής Δικονομίας) προβλέπει ότι «η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και μετά από συμπληρωματική παραγγελία του Εισαγγελέα έστω κι αν...
αφορά σε εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του».

Αυτή είναι η σαφής διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς μέρος ή και ολόκληρη η δικογραφία της υπόθεσης NOVARTIS. Σημειωτέον δε ότι η περάτωση της κύριας ανάκρισης από την Εισαγγελία Διαφθοράς καλύπτεται με Ειδικό Νόμο που υπερισχύει του Γενικού.

Παρόλα αυτά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με μεταχρονολογημένη και εκ των υστέρων αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, στους οποίους έχει χρεωθεί να τη διερευνήσουν μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων. 

Αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικό λόγος που παρά την ισχνή συγκέντρωση υπογραφών το 2018 δεν προχώρησε η διαδικασία σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα αφαιρέσει την υπόθεση από την εισαγγελία διαφθοράς. Η τελευταία παρόμοια προσπάθεια επί κυβέρνησης Καραμανλή είχε οδηγήσει τότε στην κατάργηση της την Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στην αφαίρεση της κρίσιμης δικογραφίας για το σκάνδαλο της SIEMENS από τα χέρια του Εισαγγελέα Ζορμπά λίγο πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή. 

Πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης πράξης για την οποία σφοδρά επικρίθηκε ήταν ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Αυτή η ενέργεια ήταν  άλλωστε  και η βασική αιτία  που στη συνέχεια ψηφίστηκε η ειδικότερη και απολύτως απαγορευτική διάταξη που κατοχύρωνε τις αρμοδιότητες του νεοσύστατου θεσμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς. 

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο/η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν και παραμένει από τότε ένας από τους βασικούς «στόχους» των γαλάζιων -κατά κύριο λόγο- κυβερνήσεων.

Επί των ημερών της Ελένης Ράικου με δική της πρωτοβουλία μεταβιβάστηκε σε κάποια φάση η δικογραφία Βγενόπουλου στην (βαθμολογικά κατώτερη) εισαγγελέα Γ. Tσατάνη η οποία στη συνέχεια την έβαλε στο αρχείο ενώ η Ελενη Ράικου παραιτήθηκε καταγγέλλοντας επιχειρηματικά συμφέροντα που ήθελαν να εμποδίσουν το έργο της.

Η Ελένη Τουλουπάκη που εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία πήρε στα χέρια της τις καυτές πατάτες των μεγάλων σκανδάλων μεταξύ των οποίων και τη NOVARTIS, το ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. Τότε ξεκίνησε και η συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης της κυρίως από μερίδα των ΜΜΕ ειδικά όταν προέκυψαν τα πρώτα πολιτικά ονόματα μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Ακολούθησαν πολλές προσπάθειες ακόμα και αφαίρεσης της δικογραφίας  από τα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη και των εισαγγελέων που συνδράμουν το έργο της.

Πρώτη φορά το 2018 επιχειρήθηκε να γίνει με συλλογή υπογραφών αυτό δηλαδή που χθες ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να κάνει ο διορισμένος από τη σημερινή κυβέρνησης νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

►Το Φεβρουάριο του 2018 –όπως αποκάλυψε τότε η ΕφΣυν (17/2/2018) απέτυχε η προσπάθεια συλλογής υπογραφών δικαστικών λειτουργών που έιχε στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία Φρουζή από την Εισαγγελέα Διαφθοράς και να διαβιβαστεί στο Εφετείο.

Οι υπογραφές είχαν στόχο την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να αποφασιστεί ο τεμαχισμός της δικογραφίας στο στάδιο της προανακριτικής εξέτασης. Όπως και τώρα έτσι και τότε δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο έκαναν λόγο καθυστερήσεις και τις παραλείψεις των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Την ίδια στιγμή το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων επιχειρούσε μια ανεξήγητη πολιτική «ίσων αποστάσεων», τη στιγμή μάλιστα που κανείς ακόμα δεν γνώριζε το περιεχόμενο της δικογραφίας. 

Σε ανακοίνωσή  η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ισχυριζόταν ότι ήταν αρμοδιότητα του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό εφέτη ανακριτή και ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών. Ωστόσο οι υπογραφές ήταν λίγες και η κίνηση αυτή δεν προχώρησε. Εξάλλου εφόσον υπήρχαν αναφορές για πολιτικά πρόσωπα πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους  ο Νόμος καθαρά και ξάστερα προέβλεπε ότι παρόμοιες υποθέσεις αναλαμβάνει αποκλειστικά η εισαγγελία κατά της διαφθοράς

Σε ό,τι αφορά την επίκληση του άρ. 29 του ΠΚΔ που επικαλέστηκαν τότε εκείνοι που ήθελαν να αλλάξει χέρια η υπόθεση και να διαβιβαστεί σε άλλο ανακριτή, επέμεναν να...αγνοούν ότι ο Νόμος 4022/2014 ως ειδικός νόμος με ειδικές νεότερες διατάξεις υπερίσχυε του ΠΚΔ

►Στη συνέχεια ακολούθησαν όλα εκείνα τα πήγαινε-έλα του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς  Ι. Αγγελή χωρίς ωστόσο να υπάρξει και αυτή τη φορά σοβαρό εμπόδιο στη διεξαγωγή της προανάκρισης που συνεχίστηκε κανονικά και μετά την παραίτησή του.

►Η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη ανανεώθηκε ενώ οι μηνύσεις και οι αναφορές εναντίον της τέθηκαν αρχικά στο αρχείο για να βγουν στην επιφάνεια μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και το νέο διορισμό της ηγεσίας του Αρείου

►Η προσπάθεια βίαιης  αντικατάστασης της Εισαγγελέως Διαφθοράς συνεχίστηκε από τον μόνο πολιτικό που έως τώρα φέρεται να ενεπλάκη με σοβαρές ενδείξεις στο σκάνδαλο κ. Α. Λοβέρδο ο οποίος υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης. Το αίτημα απορρίφθηκε ωστόσο οι επιθέσεις στο πρόσωπο της Ε. Τουλουπάκη και των συνεργατών της πήραν ξανά μεγάλες διαστάσεις. Σε όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοί της δεν θεώρησαν χρέος του να εμποδίσουν τις ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με τη γνωστή μέθοδο της συκοφαντίας.

►Ο νέος  Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στο άρθρο 587 (σε σχέση με τα οικονομικά εγκληματα) προβλέπει ότι η αρμοδιότητα του ανακριτή (δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς) ο οποίος διορίστηκε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και μετά από συμπληρωματική παραγγελία του Εισαγγελέα έστω κι αν αφορά σε εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του ότι καθίσταται δυνατή η αφαίρεση μέρους ή και ολόκληρης της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Ωστόσο ακόμα δεν να έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση. 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με μεταχρονολογημένη και εκ των υστέρων αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, στους οποίους έχει χρεωθεί να τη διερευνήσουν μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, για όλα τα σκέλη της μεγάλης υπόθεσης.

Οι πολίτες που παρακολουθούν όλες αυτές τις παλινωδίες περιμένουν κάποια στιγμή την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου και την αποκάλυψη όλων των ενόχων και προφανώς εύχονται να έχει αφήσει και ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ταυτότητα της γαλάζιας παράδοσης της οικογένειάς του έξω από το Δικαστικό Μέγαρο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: