30.12.19

Οι αγορές το 2019, τα επίπεδα ρεκόρ και η αποτυχία των αναλυτών...

Σε επίπεδα – ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι διεθνείς αγορές το 2019, διαψεύδοντας αρκετούς αναλυτές προέβλεπαν πως στο δεύτερο εξάμηνο η «bull market» θα έφτανε στο τέλος της.

Τα χρηματιστήρια γύρισαν την πλάτη στους «μαύρους κύκνους» που...
έκαναν την εμφάνισή τους (εμπορικός πόλεμος, πολιτική αστάθεια, αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κ.λπ.) και προσέφεραν αξιόλογα κέρδη σε όσους επενδυτές δεν ακολούθησαν το δόγμα των ειδικών "sell in May and go away".

Η Wall Street κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των αρχών του έτους συνέχισε την ανδική της πορεία, με τον παγκόσμιο δείκτη –– βαρόμετρο S&P 500 να πραγματοποιεί άλμα σχεδόν 30%.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Ιούνιος είναι αρνητικοί μήνες για τις αγορές. Ωστόσο φέτος ήταν μεταξύ των πλέον προσοδοφόρων μηνών για τις αγορές. 

Ο Ιανουάριος ήταν μάλιστα ο καλύτερος μήνας του έτους με τον βασικό αμερικανικό δείκτη, μετά την πτώση του Δεκεμβρίου 2018, να ανακάμπτει 7,87%. Ιστορικά ο πρώτος μήνας του έτους είναι στην έβδομη θέση (μεταξύ των 12 μηνών) με μέση απόδοση μόλις 0,93%. 

Κι ενώ αρχικά το παλιό χρηματιστηριακό ρητό «sell in May and go away» φάνηκε να επιβεβαιώνεται, αφού τον Μάιο επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να υποχωρεί κατά 6,5% εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων ΗΠΑ- Κίνας, στη συνέχεια το σκηνικό αντιστράφηκε. Οποιος επενδυτής εγκατέλειψε τις χρηματαγορές, βγήκε χαμένος, αφού οι μετοχές πήραν και πάλι την ανιούσα. Ο Ιούνιος αποδείχθηκε ο δεύτερος καλύτερος μήνας του 2019 με τον S&P 500 να ενισχύεται 6,89%, όταν ο ιστορικός μέσος όρος είναι μόλις 0,08%. Από τον Μάιο ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο άνω του 17%.

Κόντρα στο ρεύμα και ο Σεπτέμβριος, ο οποίος από το 1980 έως και το 2018 εμφανίζει κατά μέσο όρο αρνητική επίδοση (πτώση). Φέτος κατά τον συγκεκριμένο μήνα ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,72%. 

Το χρηματιστηριακό πάρτι συνεχίστηκε και το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: