8.12.19

Σαντορίνη: Κλείνει λόγω έξωσης η νεφρολογική κλινική...


Αναστάτωση επικρατεί στη Σαντορίνη, καθώς η κλινική στην οποία κάνουν ασθενείς αιμοκάθαρση θα κλείσει, λόγω έξωσης από το κτίριο που την...
στεγάζει.

Αν και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων, το τμήμα δεν λειτούργησε επειδή οι διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, εξαιτίας των δυσεύρετων σπιτιών προς ενοικίαση σε λογικές τιμές και χωρίς την εποχική, «δαμόκλειο σπάθη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε δεσμευτεί από το περασμένο καλοκαίρι να φροντίσει για κάποια εξωτερική συνεργασία με ιδιώτη νεφρολόγο αλλά, όπως μεταδίδει η εφημερίδα των Συντακτών, και αυτός έφυγε από τη Σαντορίνη.

Συνολικά στο νησί ζουν μόνιμα 18 νεφροπαθείς και την προηγούμενη Παρασκευή (29 Νοεμβρίου) κάποιοι από τους ασθενείς της ιδιωτικής κλινικής που βρίσκεται στην περιοχή του «Πύργου Σαντορίνης», ήρθαν αντιμέτωποι με δικαστικό επιμελητή που κοινοποίησε τη διαδικασία της έξωσης στην ιδιοκτήτρια της κλινικής. Οι ίδιοι μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καλύψουν στο λειτουργικό κόστος, με την υπεύθυνη να ισχυρίζεται πως οι συμβεβλημένοι ασφαλιστικοί φορείς δεν έχουν αποζημιώσει ακόμη το κέντρο για τις υπηρεσίες του.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ασθενών, δόθηκε αρχικά μια παράταση 9 ημερών και το μεσημέρι της Παρασκευής (6/12) δόθηκε υπόσχεση στους ασθενείς ότι μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στο νησί νεφρολόγος και η ιδιωτική μονάδα θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ανοικτή. Ωστόσο η έξωση φαίνεται προδιαγεγραμμένη και ο ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος έστειλε επείγον υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Οι οικογένειες των νεφροπαθών βρισκόμαστε σε τεράστια αναστάτωση, σχεδόν σε απόγνωση. Πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν για να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις, ούτε φυσικά μπορούν να μετοικήσουν. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της τεχνητής μονάδας νεφρού και να γίνει η πρόσληψη τουλάχιστον ενός νεφρολόγου και δύο νοσηλευτών» δήλωσαν στην εφημερίδα συγγενείς.

Ο δήμαρχος Αντώνης Σιγάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «υπάρχει η διαβεβαίωση για υπουργική απόφαση απόσπασης ενός νεφρολόγου και εξειδικευμένης νοσηλεύτριας σε 3 ημέρες (σ.σ. τη Δευτέρα), συν τις 2 νοσηλεύτριες που υπάρχουν ήδη στη Σαντορίνη, για την άμεση αντιμετώπιση, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας προγραμματικής σύμβασης με το ιδιωτικό κέντρο, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα στο άμεσο μέλλον»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: