11.12.19

«Δια πυρός και σιδήρου» ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ...

Όσοι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να προσπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να βρει τη “χρυσή τομή” δεν ανησυχούν για τις...
διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν μέσα στο κόμμα σε σχέση με τον τρόπο που θα γίνουν οι αλλαγές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα η πολιτική διακήρυξη. Πιο πολύ προβληματίζονται για το γεγονός ότι στο πεδίο της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει τα πατήματά του και η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ρεύμα στην κοινωνία, παρά το ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να δείξει τη στήριξή της στη μεσαία τάξη και να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό.

Περισσότεροι από 30 βουλευτές βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου η νέα κίνηση των Πασοκογενών πήρε σάρκα και οστά. Ένας εξ αυτών, υπέρμαχος της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο του κέντρου στη θέση που κατείχε επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ, δήλωνε χαρακτηριστικά στο newpost.gr: “Ο κύβος ερρίφθη”, εννοώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τον δρόμο στον οποίο θέλει να οδηγήσει το κόμμα. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σαφές πως θα ηγηθεί ο ίδιος της εσωκομματικής διαδικασίας και ενδεχομένως από εδώ και στο εξής να πάρει αποφάσεις που να δυσαρεστήσουν κάποιους μέσα στην Κουμουνδούρου. Η ίδια πηγή τόνιζε ότι οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχιστούν και στην περιφέρεια σε μια προσπάθεια περισσότερα πρόσωπα από τον συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο με “πράσινο παρελθόν” να προχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν πως η στροφή στην κεντροαριστερά είναι ειλημμένη απόφαση για τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου που θέλουν να κερδίσουν όχι απλά επιπλέον ζωτικό χώρο από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τους αναποφάσιστους πολίτες του προοδευτικού μπλοκ. 

Οι “προεδρικοί”, που εμφανίζονται ελαφρώς διασπασμένοι με το “Αριστερό Δίκτυο” του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Δημήτρη Βίτσα να έχει μπει “σφήνα” εδώ και κάποιες μήνες στο εσωκομματικό παιχνίδι, εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η εκλογική βάση που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Στο άλλο “στρατόπεδο” δεν είδαν με καλό μάτι την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συγκέντρωση των 120 πρώην στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα σε έναν χώρο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις συνεδριάσεις του κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

“Από πότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μια τάση;”, σημείωνε κορυφαίο κομματικό στέλεχος στο newpost.gr χαρακτηρίζοντας την επιλογή που έκανε “άστοχη”. Ο φόβος πως κάποια από τα στελέχη που προσεγγίζουν τώρα την αξιωματική αντιπολίτευση κουβαλούν ένα αρνητικό φορτίο από τη θητεία τους στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει με τους παλαιούς να αρνούνται να βρεθούν συνιδιοκτήτες μαζί τους στο κόμμα.

Την ίδια στιγμή, η αριστερή αντιπολίτευση μέσα στην Κουμουνδούρου επιμένει σε μια βαθιά και αναλυτική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά και για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, που επιθυμούν να κρατήσει τα αριστερά ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα βλέπουν πως έμφαση έχει δοθεί περισσότερο σε οργανωτικά θέματα. 

Σε παράλληλη δράση βρίσκεται και η κίνηση των “53+” που μπορεί να υστερεί αριθμητικά, ωστόσο τα στελέχη της είναι εδώ και χρόνια ριζωμένα μέσα στον μηχανισμό της Κουμουνδούρου και δείχνουν πως δεν θέλουν να “παζαρέψουν” την “αριστερή καθαρότητα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 12 στελεχών, κυρίως από την Προοδευτική Συμμαχία, που θα πλαισιώνουν το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο και θα συνταχθούν δίπλα με τους 23 της υπάρχουσας Πολιτικής Γραμματείας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: