11.12.19

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας...


Κλειστή είναι η λεωφόρος Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας, για την πορεία ενάντια στην λεηλασία της φύσης.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί αυτή την...
ώρα σε όλους τους κάθετους δρόμους κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου. Ανήμερα της «Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού», η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων, διοργάνωσε νωρίτερα συγκέντρωση στο Μοναστηράκι.

Νωρίτερα, οι κεντρικοί δρόμοι γύρω από Σύνταγμα είχαν και πάλι κλείσει, για την κοινή πορεία των οπαδών του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα.

Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων ανταποκρίθηκαν 40 φορείς, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι ορειβατικοί σύλλογοι και πεζοπορικές ομάδες της Αττικής, ορειβατικοί σύλλογοι της περιφέρειας, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών και η Συνέλευση για την Υπεράσπιση των Βουνών. Αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται σήμερα και σε Ικαρία, Μονεμβασιά και Καρδίτσα.

«Η καταστροφή που προκαλείται είναι τεράστια και δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Aγραφα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Τήνος, Ανδρος, Πάρος, Λέσβος, Ροδόπη, Βασιλίτσα, νότια Πίνδος, Ασκιο, Βέρμιο, Πιέρια, Κίσσαβος, νότιο Πήλιο, Οίτη, Οξυά, Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, Ελικώνας και Κιθαιρώνας, Ζήρεια, Λύρκειο, Πάρνωνας, Βόρειος Ταΰγετος, Καβομαλιάς, Μάνη, Κύθηρα, Κρήτη, Κάρπαθος και Εύβοια είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των "μελλοθάνατων" τόπων. Ακόμα και τα "Γκαλαπάγκος της Μεσογείου", 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των "πράσινων" επενδυτών», σημειώνουν οι διοργανωτές.

«Όπου οι αντιδράσεις είναι σθεναρές, αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις καταστολής. Στα Άγραφα - και όχι μόνο - αστυνομικοί και σεκιουριτάδες αλωνίζουν σχεδόν στα 2.000 μέτρα και προσφέρουν κάλυψη σε παράνομες εργασίες (...) Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση. Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως "φιλοπεριβαλλοντικές" επενδύσεις», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: