26.12.19

Δεν είναι απλώς συντηρητικοί. Είναι οπισθοδρομικοί...

Εξ όνυχος τον λέοντα. Το προαποφασισμένο έγκλημα που συντελέστηκε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα από την πλειοψηφία των, πρόσφατα διορισμένων από την κυβέρνηση, μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε βάρος του...

Μετρό, το οποίο παραπέμφθηκε οριστικά στις καλένδες, καθώς και σε βάρος του εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού συμπλέγματος που βρέθηκε στη Βενιζέλου, του οποίου η συνοχή και η ακεραιότητα ως ενιαίου μνημείου απειλείται σοβαρά από την απόφαση του ΚΑΣ, δεν είναι ένα μεμονωμένο ή τυχαίο περιστατικό.

Είναι η τυπική εικόνα του καταστροφικού έργου που εκτελεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς.

Από την οικονομία, με τα μέτρα ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών, που αποκαθηλώνουν την κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων που σε συνθήκες κρίσης και μνημονίων κατάφερε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την κατ΄ ευφημισμόν (όπως λέμε Ειρηνικός Ωκεανός για να ξορκίσουμε τη μανιασμένη θάλασσα), προστασία του πολίτη, τα δημόσια έργα, που λόγω νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας σταματούν παντού και τα οποία σε λίγο μόνο δημόσια και κοινωφελή δεν θα είναι, μέχρι την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία, στο όνομα της αγοράς και των εργολαβικών συμφερόντων τεμαχίζεται και καταστρέφεται, απαξιώνοντας έτσι ένα από τα πιο ισχυρά ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για την οικονομική της ανάπτυξη.

Χρειάστηκαν περισσότερο από 3 μήνες δουλειάς πλήθους ανθρώπων όχι για να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν τα έργα του μετρό πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που με βεβαιότητα θα τους οδηγούσε στη συνέχιση του υπάρχοντος σχεδιασμού, ο οποίος θα ολοκλήρωνε και θα έδινε σε λειτουργία τους 12 στους 13 σταθμούς, στο τέλος του 2020. Ούτε για να υποστηρίξουν τεχνικά την πρωθυπουργική «προφητεία», κάτι που βεβαίως είναι από ανέφικτο έως αδύνατο, αφού η απόσπαση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Βενιζέλου δεν είναι μια λύση καλύτερη, μια και εκτός που καταστρέφει τα αρχαία, είναι σημαντικά ακριβότερη και πολύ πιο αργή σε ολοκλήρωση από εκείνη της in situ ανάδειξής τους.

Στους τρεισήμισι μήνες που δούλεψαν εντατικά για να επαληθεύσουν την «προφητεία» του πρωθυπουργού για το μετρό και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης, το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, μια τεχνικά τεκμηριωμένη δηλαδή μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στη Βενιζέλου, αλλά αντίθετα, η αποδόμηση του έργου που έγινε μέχρι σήμερα για να διατηρηθούν τα αρχαία στη θέση τους.

Η απόφαση δηλαδή που εκμαίευσαν με μεθοδεύσεις αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές από το ΚΑΣ δεν έχει θετικό, αλλά αρνητικό πρόσημο.

Δεν εισηγήθηκαν δλδ στο ΚΑΣ την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων τεκμηριώνοντας, με όσα επιχειρήματα διαθέτουν, την όποια υπεροχή αυτής της λύσης έναντι της μέχρι τώρα εφαρμοζόμενης που επέτρεπε την «κατά χώραν» παραμονή των αρχαιοτήτων...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Γιάννης Μυλόπουλος
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: