7.12.19

«Το μόνο που έχει αξία είναι η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»...


Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει την αποφασιστική της στάση στη Λιβύη».

Απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το...
υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπέγραψε το Μνημόνιο Κατανόησης με τη Λιβύη -έχει εγκριθεί ήδη από την τουρκική Εθνοσυνέλευση- και ότι έχει σταλεί στον ΟΗΕ.


«Θα διατηρήσουμε την αποφασιστική στάση μας με τη Λιβύη», πρόσθεσε ενώ συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα εξασκήσει τα δικαιώματα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τους νόμους της θάλασσας μέχρι το τέλος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Προκλητικές δηλώσεις έκανε και υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας από τη Ρώμη ότι η χώρα του «είναι η εγγυήτρια χώρα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ενώ όσον αφορά την πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ότι «η Άγκυρα έχει δοκιμάσει τα πάντα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θέλει συμφωνία».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την άρνηση της Λιβύης να παραδώσει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία, προχώρησε στην απέλαση του πρέσβη της αφρικανικής χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον «μη επιθυμητό πρόσωπο». Επίσης, σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας».

Μεταξύ άλλων κάλεσε την Τουρκία «να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της», ενώ εκτίμησε ότι ενώ ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, «δεν μπορεί να αποκλειστεί», η Άγκυρα δε θα διακινδυνεύσει ένα τέτοιο επεισόδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: