27.1.20

«Να τελειώνουμε με την αστυνομική βία»...

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει επιτύχει την νομιμότητα και την ασφάλεια που υποσχόταν προεκλογικά, αλλά αντιθέτως έχει δημιουργήσει αταξία και ανασφάλεια», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Γ. Μπαλάφας

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στον...
τηλεοπτικό σταθμό OPENTV (στους δημοσιογράφους Α. Παυλόπουλο και N. Κουτροκόη), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Σε σχέση με το περιστατικό όπου άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. χτύπησαν ένα 11χρονο αγόρι που σταμάτησαν για έλεγχο στο Μενίδι:

«Το γεγονός είναι αποκρουστικό. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα που πρέπει να το φωτίσουμε. Η “ενθάρρυνση” που εκπέμπεται από την πολιτική ηγεσία, δηλαδή από τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Μητσοτάκη, ότι ως θεματοφύλακες του κράτους μπορεί να τους επιτραπεί η χρήση βίας. Βεβαίως, εκ των υστέρων - προφανώς λόγω της ακραίας περίπτωσης που αφορά και ανήλικο παιδί - ο κ. Χρυσοχοΐδης καταδίκασε την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Δεν είδαμε, όμως, την ίδια αντίδραση όταν εισέβαλλαν ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ χωρίς εισαγγελέα.

Είναι διαχρονικό συμπέρασμα το ότι η αστυνομία κινείται με βάση τις εντολές τις πολιτικής ηγεσίας. Από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, φαίνεται ότι οι εντολές, για συγκεκριμένους λόγους που εξυπηρετούν την κυβέρνηση της δεξιάς, κινούνται στη λογική του δόγματος “Νόμος και Τάξη”. Επί της ουσίας, όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει επιτύχει την νομιμότητα και την ασφάλεια που υποσχόταν προεκλογικά, αλλά αντιθέτως έχει δημιουργήσει αταξία και ανασφάλεια. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το τραγικό γεγονός χρήσης βίας σε εντεκάχρονο παιδί. Οι ιθύνοντες θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα και να μην εκπέμπουν μήνυμα ανοχής στην ασυδοσία και την αναίτια χρήση βίας.

Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η Αριστερά έχει βιώσει την κρατική βία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλες τις μορφές βίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η “ακαταστασία” που δημιουργείται, η αίσθηση της διάχυτης ανασφάλειας, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Είμαστε υπέρμαχοι της νομιμότητας και θα την διεκδικούμε με κάθε τρόπο.»

Σε σχέση με την άρνηση από την Τουρκία της βοήθειας που πρόσφερε η ελληνική κυβέρνηση μετά τον τραγικό σεισμό στις 24 Ιανουαρίου:

«Είναι αδιανόητη η στάση του Τουρκίας. Ενισχύει την προκλητική και επιθετική στάση της απέναντί μας αλλά και την “νεοθωμανική” πολιτική κατεύθυνση που επιχειρεί να προωθήσει. Το γεγονός όμως του σεισμού και των τραγικών του αποτελεσμάτων, θεωρώ ότι θα ωθήσει τον Ερντογάν σε αλλαγή της στάσης του και αποδοχής της βοήθειας που προσφέρουμε. Έχουμε δει στο παρελθόν, σε πολύ πιο έντονες συγκρούσεις μεταξύ χωρών, ότι φαινόμενα φυσικών καταστροφών οδηγούν σε συνεργασία.

Η χώρα μας πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυα και να προσφέρει όση εξειδικευμένη βοήθεια μπορεί. Η εθνική σύμπνοια που έχει επιτευχθεί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επιτρέπει το χειρισμό με αποφασιστικότητα όσον αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, διατηρώντας το ανθρώπινο και αλληλέγγυο στοιχείο που μας χαρακτηρίζει ως λαό.»...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: