27.1.20

Θέλουν να καταστραφούν οι καλλιτέχνες, αλλά ευτυχώς δεν τους αφήνει η Λίνα Μενδώνη...

★ Μερικές φορές απορείς με κάποιους ανθρώπους και τον τρόπο σκέψης τους: όταν όλοι τους λένε πως κάνουν λάθος, γιατί εκείνοι επιμένουν; Ετσι και με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Δεν υπάρχει ούτε ένας συνθέτης και στιχουργός που να μην είναι εναντίον της στο θέμα των...
πνευματικών δικαιωμάτων. Ούτε ένας. Αλλά η κ. Μενδώνη επιμένει.

★ Οπότε λογικό είναι τα «χαστούκια», τα υποτιμητικά για μια υπουργό «χαστούκια», να έρχονται βροχηδόν. Με τη Λίνα Μενδώνη να μην ξέρει από πού να πρωτοφυλαχτεί. Αλλά εκεί, να επιμένει.

★ Πρώτο χτύπημα την Παρασκευή από την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, τη γυναίκα του Μαρία Παπαγιάννη και τα παιδιά του Σεσίλ, Κωνσταντίνα, Αλεξάνδρα και Στέργιο. Της επέστρεψαν της υπουργού τη δημόσια δαπάνη για την κηδεία του Θάνου. «Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων, γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη;» γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους.

★ Και συνεχίζουν: «Οι άνθρωποι που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν τον λαό και τον έκαναν να τραγουδάει “πως η ιστορία γίνεται σιωπή...” δεν έχουν ανάγκη από ενέργειες που περισσότερο με φιλανθρωπία ακούγονται και λιγότερο με τιμή. Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη».

★ Μιλάμε -και συγγνώμη για την έκφραση- για «φτύσιμο» κανονικό. Ενας πανικός έπεσε στο υπουργείο Πολιτισμού αμέσως μετά, είναι η αλήθεια, βρέθηκαν η υπουργός Λίνα Μενδώνη και η σύμβουλός της Αννα Παναγιωταρέα να συσκέπτονται και να βγάζουν ανακοινώσεις μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα. Οχι πως κατάλαβαν το λάθος τους, αλλά άρχισαν κάπως να το μαζεύουν, λέγοντας ανώδυνα λόγια που ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις.

★ Ιδού: «Βούλησή μας είναι οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης της πνευματικής τους περιουσίας, αυτής που μοιράζονται με όλους εμάς. Γι’ αυτό, πρέπει τα δικαιώματά τους να είναι εξασφαλισμένα μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος, βιώσιμος και ισχυρός, ώστε να εξασφαλίζει στους δημιουργούς την ασφάλεια και τον σεβασμό που απαιτεί το έργο τους. Για να μη βρεθούν ξανά μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, που απαξιώνουν το έργο τους και τους ίδιους, όπως συνέβη στο παρελθόν».

★ Και αναφέρεται η υπουργός και στην αιτία του κακού, την έκθεση βιωσιμότητας! Τη ζητάει, λέει, μόνο και μόνο για να είναι εξασφαλισμένοι οι ίδιοι οι δημιουργοί. Και δηλώνει, για πρώτη φορά, πως θα πληρώσει το υπουργείο το κόστος της έκθεσης. Οπως καταλαβαίνετε, η κυρία Μενδώνη νοιάζεται προσωπικά για τους καλλιτέχνες, τόσο πολύ μάλιστα που δεν τους δίνει την άδεια που της ζητούν έξι μήνες τώρα γιατί φοβάται μήπως αυτοί δεν έχουν business plan και καταστραφούν. Να θέλεις να καταστραφείς από μόνος σου, να σε προστατεύει η υπουργός και να τα ακούει η γυναίκα από πάνω; Αχαριστία...

★ Αχάριστο το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ δεν κατάλαβε την καλή πρόθεση της Λίνας Μενδώνη: «Στη μεταμεσονύκτια απάντηση της ΥΠΠΟΑ κας Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου λέγονται πολύ μεγάλα ψεύδη», λέει στην ανακοίνωσή του. «Business plan κάνουμε και θα κάναμε σε κάθε περίπτωση αφού φτιάχνουμε έναν οργανισμό ανεξάρτητο από το Κράτος. Αυτό όμως δεν αφορά την Υπουργό. Η Υπουργός άδεια χρειάζεται να δώσει. Της το ζητήσαμε όλα τα ρεπερτόρια του ελληνικού τραγουδιού. Πιστεύει πως δεν είμαστε βιώσιμοι; Αλλά και να το πιστεύει, πώς ακριβώς την αφορά; Δεν θα ανήκουμε και δεν θέλουμε να ανήκουμε στο Κράτος».

★ Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία: «Πιστεύει πως δεν είμαστε βιώσιμοι; Αλλά και να το πιστεύει, πώς ακριβώς την αφορά;»

★ Αποδοκίμασε την υπουργό Πολιτισμού και η οικογένεια του Μάριου Τόκα: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι» λέει για τη μη αποδοχή της δημόσιας δαπάνης. Και συνεχίζει για τα πνευματικά δικαιώματα: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο υπουργείο που δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε η αμαρτωλή ΑΕΠΙ, αλλά και η ηγεσία του, αντί να απευθύνει άστοχες “νουθεσίες” προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα, οφείλει να σταματήσει να θέτει προσκόμματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα».

★ Να θέλεις να διαχειριστείς μόνος σου τα δικαιώματά σου και να μη σε αφήνει η Λίνα Μενδώνη. Θα ήταν φαιδρό αν δεν αφορούσε τις ζωές των ανθρώπων...

Δημήτρης Κανελλόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: