27.1.20

Σκληρό μπρα ντε φερ στη Δικαιοσύνη...

Άντα Ψαρρά

Πύκνωσαν απειλητικά και πάλι τα σύννεφα στον χώρο της Δικαιοσύνης και ειδικά στο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι γεγονός ότι ήδη, εδώ και μήνες, σοβούσε η...
κρίση και ειδικά μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις, με νυχτερινές τροπολογίες στον χώρο των δικαστικών λειτουργών.

Αποκορύφωμα, οι απαράδεκτες παρεμβάσεις, υποδείξεις και απειλές αστυνομικών, υπουργών και του πρωθυπουργού στους εισαγγελείς που άσκησαν διώξεις κατά των καταληψιών. 

Εκείνο που αυτή τη φορά όμως ξεχωρίζει δεν είναι η αταλάντευτη στάση των εισαγγελέων και δικαστών απέναντι στις ορέξεις τής κάθε εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η ευκολία με την οποία μερίδα δικαστικών λειτουργών τώρα προφανέστατα αλλάζει για πολιτικούς λόγους τη στάση της.

Στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., μέλη του προεδρείου που είχαν διαφωνήσει με την ανακοίνωση της ΕΔΕ σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις δήλωσαν παραίτηση από το προεδρείο, επικαλούμενα εκτροπή της ΕΔΕ από τις αρχές της. 

Παραιτήθηκαν οι Π. Λυμπερόπουλος, Ν. Σαλάτας, Ε. Βεργώνης και Δ. Φούκας. Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Γ. Κομπολίτης, Χ. Νάστας και Β. Πάπαρη δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν την ανάληψη καμίας θέσης στο προεδρείο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανταλλάχτηκαν βαριές κουβέντες και υπήρξαν σφοδρές εντάσεις. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και άλλη έκτακτη συνεδρίαση, την οποία ζητούν και οι παραιτηθέντες με θέματα: πλήρωση κενών θέσεων, επίλυση διαφωνιών με τον ΔΣΑ, επίσκεψη στον υπουργό Δικαιοσύνης, συντονισμός των Ενώσεων για το ασφαλιστικό κ.λπ. Προφανώς στα θέματα ημερήσιας διάταξης θα προστεθούν και τα ζητήματα των εκλογών και της σημερινής κρίσης.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι αδέκαστοι δικαστές και εισαγγελείς δεν είναι ούτε αδέκαστοι ούτε πολιτικά ουδέτεροι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τη συνδικαλιστική πρακτική τους.

Τα μέλη της ομάδας του αντιπροέδρου Π. Λυμπερόπουλου, όπως και τα μέλη της ομάδας του Ν. Σαλάτα, αποφάσισαν και πάλι να αντιπαρατεθούν κατά κύριο λόγο με τον πρόεδρο της ΕΔΕ, Χ. Σεβαστίδη. 

Είχαν προηγηθεί δημόσιες δικές τους τοποθετήσεις, όπου εκθείαζαν την τροπολογία για την αυθαίρετη προαγωγή 86 εφετών (μεταξύ των οποίων είναι και ο Ν. Σαλάτας). Και οι δύο επιτέθηκαν τότε στον πρόεδρο Χ. Σεβαστίδη, αλλά και στην εφέτη Μ. Στενιώτη, κατηγορώντας τους για ανακρίβειες, προσπάθειες χειραγώγησης και μικροπολιτική.

Ωμές παρεμβάσεις

Ηταν βέβαια ο ίδιος πρόεδρος και τα ίδια μέλη του Δ.Σ. που διατήρησαν μια συνεπή στάση απέναντι σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση, ακόμα και συχνά υπερβάλλοντας. 

Αντίθετα ήταν εκείνοι (Λυμπερόπουλος και Σαλάτας) που μετά τον Ιούλιο άλλαξαν στάση, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να παραιτηθούν δημιουργώντας τεχνητά μεγάλη κρίση στην Ενωση, εξαιτίας μιας επιβεβλημένης ανακοίνωσης.

Ο ίδιος ο Ν. Σαλάτας, ενώ έσπευδε σε κάθε δήλωση του Π. Πολάκη να κάνει λόγο ακόμα και για θεσμική εκτροπή, ζητώντας από τον τότε πρωθυπουργό να «μαζέψει» τον υπουργό του, τώρα δεν βλέπει και δεν ακούει τις ωμές παρεμβάσεις Χρυσοχοΐδη, Βορίδη, Μητσοτάκη, που φτάνουν να υποδεικνύουν στους εισαγγελείς το πώς θα επιτελούν το έργο τους.

Ο Π. Λυμπερόπουλος, πρώην σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, έχει ξεχάσει ότι υπήρξε ακόμα και αλλαγή του καταστατικού της ΕΔΕ προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο να είναι σύμβουλοι υπουργών μέλη του Δ.Σ. της. 

Στηλίτευσε μάλιστα τη σιωπή της ΕΔΕ κατά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων, ενώ μετεκλογικά δέχτηκε να τοποθετηθεί «σφήνα» στη νομοπαρασκευστική επιτροπή, συμβάλλοντας στις αλλαγές που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Η έκπληξη, όμως, δεν προήλθε από τις δύο γνωστές για τις πολιτικές τους απόψεις ομάδες της ΕΔΕ. Η έκπληξη προήλθε από τη στάση της ομάδας της πρώην προέδρου της ΕΔΕ, Μ. Στενιώτη, με την άρνησή τους να αναλάβουν τις θέσεις των παραιτηθέντων στο προεδρείο, συντασσόμενοι αντικειμενικά με εκείνους που είχαν αποκλείσει τη Μ. Στενιώτη και με τους οποίους διαφωνούσε κάθετα σε πολλές περιπτώσεις.

Ηταν η ίδια που δήλωνε το 2018 μετά τις συνεχείς ανακοινώσεις της ΕΔΕ περί προσπαθειών παρέμβασης ότι «η εμπλοκή της Ενωσης σε πολιτικές αντιπαραθέσεις εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού, ενώ το πρόβλημα του προεδρείου της ΕΔΕ δεν είναι μόνο ο υπερβολικός αριθμός ανακοινώσεων, που σημαίνει έλλειψη διαλόγου, αλλά το ότι έφτασε ακόμα και στο να αμφισβητήσει τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν το δικαστικό μας σύστημα προσομοιάζοντάς το με εκείνο της Τουρκίας και της Πολωνίας, διασύροντας τη χώρα μας […]» (23.2.2018).

Μάλιστα όταν πρόσφατα η Μ. Στενιώτη διαφώνησε με τη φωτογραφική τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης, ο Ν. Σαλάτας δήλωνε: «Η κ. Στενιώτη φαίνεται ότι ενοχλείται πολύ, διότι στις 86 προαγωγές των εφετών σε προέδρους θα συμπεριλαμβάνονται και 6 συνάδελφοι οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτούντο, ισχυριζόμενη ότι από την προαγωγή των 6 αυτών δικαστών διαταράσσεται η απρόσκοπτη εξέλιξη των συναδέλφων [...] Στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει πολύ λίγη η ρήση “ο θάνατός σου η ζωή μου”».

Τελικά όμως φαίνεται ότι οι επερχόμενες εκλογές «επιβάλλουν» νέες παράξενες συμμαχίες και πιθανότατα νέους αποκλεισμούς.

Μην ξεχνάμε ότι ξαφνικά ο κ. Σεβαστίδης, που εκλέχτηκε στην ΕΔΕ πρώτος με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, έγινε τώρα βασικός στόχος και μάλιστα με δημόσιες καταγγελίες σε βάρος του των μελών που παραιτήθηκαν.

Η σαφής προσπάθεια αποσταθεροποίησης του προέδρου της ΕΔΕ από τις δύο ομάδες (Λυμπερόπουλου και Σαλάτα) με καταγγελίες για ηγεμονισμό και αυθαιρεσία, όταν όλη την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον περιέβαλλαν με την πλήρη εμπιστοσύνη τους, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ εξακολούθησε να κάνει κριτική και στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης όπως διατυπώθηκαν στα νομοσχέδια για τη διαμεσολάβηση, για τη μείωση της χρηματοδότησης στο ΤΑΧΔΙΚ, για την ανακατανομή των 86 θέσεων στα εφετεία, για το δικαστικό ένσημο και πολύ πρόσφατα για τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων.

Εσωτερικές συγκρούσεις

Ετσι ξεκίνησαν οι εσωτερικές συγκρούσεις στο προεδρείο, με τα κυβερνητικά ΜΜΕ να σπεύδουν ενορχηστρωμένα να συνταχθούν με τους «διαφωνούντες», δεδομένου ότι οι ομάδες Λυμπερόπουλου και Σαλάτα δεν επιθυμούσαν πλέον να γίνεται κριτική στην κυβέρνηση διατυπώνοντας δημόσια τις αντιρρήσεις τους.

Αποκορύφωμα της έντασης ήταν προφανώς η τελευταία ανακοίνωση του προέδρου με την οποία καθιστά σαφές ότι οι θέσεις των Χρυσοχοΐδη, Βορίδη αλλά και του πρωθυπουργού υποδείκνυαν στους εισαγγελείς ποια ποινική δίωξη όφειλαν να ασκήσουν στους συλληφθέντες στο Κουκάκι. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο Δ.Σ. της ΕΔΕ, προκύπτει ότι και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν υπερασπίστηκαν μέχρι σήμερα το συνταγματικό δικαίωμα των συναδέλφων τους εισαγγελέων να κρίνουν ανεπηρέαστοι για την ορθή υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στον κανόνα δικαίου.

Η μόνη διαφοροποίηση ήταν εκείνη της Κ. Μάτση η οποία σε άρθρο της εξηγούσε για ποιους λόγους τέτοιες παρεμβάσεις θεωρούνται ανεπίτρεπτες («Εφ.Συν.» 25.1.2020).

Δυστυχώς και στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης προκύπτει ότι το διακύβευμα και το δίλημμα των εκλογών στην ΕΔΕ θα είναι είτε η διατήρηση του ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου χαρακτήρα της μεγαλύτερης δικαστικής Ενωσης είτε ο συμβιβασμός και η συναίνεση σε κάθε κυβερνητική επιλογή ακόμα και αν φαλκιδεύονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα, αλλά και όταν ασκούνται πιέσεις σε δικαστές και εισαγγελείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: