28.1.20

Μάστιγα για εφημερίδες και περιοδικά...

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, παρενέβη με ανακοίνωσή της για την αδιάκοπη «κλοπή» ύλης των εντύπων από τα σάιτ και χαρακτήρισε «απολύτως καταχρηστική πρακτική» την ανάρτηση των οπισθόφυλλων και άλλων περιεχομένων των...
εφημερίδων «χωρίς άδεια και καταβολή ανταλλάγματος». 

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η τακτική αυτή «πλήττει τα έσοδα κάθε εφημερίδας» και ότι «κάθε τέτοια πρακτική γεννά έννομες συνέπειες σε βάρος παρανομούντων».'

Το θέμα της κλεψιτυπίας έχει θιγεί πολλές φορές και, φυσικά, όχι μόνο από την ΕΙΗΕΑ, αλλά επανειλημμένα από έντυπά και δημοσιογράφους που βλέπουν το κόπο τους να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιγραφείς.

Τον Μάιο του 2016 η Live Sport κατάγγειλε την αντιγραφή θέματος (από πολύ πρωί την ημέρα της κυκλοφορίας) το οποίο είχε αυτή και η Sportday (ήταν δηλώσεις που έκανε ο Μάρκους Μπεργκ μόνο στις δύο εφημερίδες). 

Η Live ζήτησε τότε την άποψη του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, του Απόστολου Τσαλαπάτη, ο οποίος είχε δηλώσει ανάμεσα σε άλλα: «Ένα κείμενο που δημοσιεύεται σε μία εφημερίδα αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου Μέσου. Και είναι παράνομη η αναδημοσίευσή του χωρίς την άδεια του δημιουργού. 

Το ίδιο ισχύει για τις τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές και τις ιστοσελίδες. Μία απλή αναφορά ενός πρωτοσέλιδου, ή τίτλων θεμάτων σε πρωινές εκπομπές είναι κατανοητή. Είναι όμως παράνομο να δημοσιεύεται το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ή μιας συνέντευξης χωρίς την άδεια της εφημερίδας ή του δημιουργού».

Δυο αντίπαλα περιοδικά συνασπίζονται

Τον ίδιο χρόνο (2016), μερικούς μήνες νωρίτερα, δυο ανταγωνιστικά περιοδικά, το «Hello!» και το «OK!» συνασπίστηκαν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στης λαθροχειρίας στον Τύπο. Σε κοινή επιστολή τους προς όλα τα Μέσα, τα περιοδικά έκαναν έκκληση να πάψουν να τα αντιγράφουν αναφέροντας ότι αυτή η κατάσταση τα είχε πλήξει «σε βαθμό εξόντωσης».

Η επιστολή ήταν γραμμένη σε πολύ έντονο ύφος και είχε σε βασικά της σημεία δραματικούς τόνους, όπως:

** «Η αδιάκοπη, αδιάκριτη, λεπτομερής και εξαντλητική αναπαραγωγή των κειμένων και του φωτογραφικού υλικού των τίτλων μας (…) έχει πλήξει σε βαθμό εξόντωσης τα προϊόντα των εκδόσεών μας».

** «Ο κλάδος μας καταρρέει και το ζήτημα λαμβάνει κοινωνικές διαστάσεις».

** «Επιθυμούμε να προσφέρουμε την πρωτογενή μας ύλη αποκλειστικά και μόνο στους αναγνώστες μας».

** «Οφείλουν άπαντες να σεβαστούν τον κόπο των εργαζομένων στα έντυπα».

Το «Hello!» και το «ΟΚ!» έκαναν λόγο και για το φωτογραφικό υλικό τους το οποίο, χωρίς να ερωτηθούν, το χρησιμοποιούν τα σάιτ και όχι μόνο. Φυσικά, ούτε η έκκληση ούτε οι απειλές έπιασαν τόπο...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: