16.2.20

Ο αντιπερισπασμός ΝΔ με τις πορείες...

...και η παγίδα που πρέπει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Mε ένα νομοθετικό και επικοινωνιακό αντιπερισπασμό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να μεταστρέψει τη συζήτηση από τη δυσάρεστη πολιτική επικαιρότητα και την αποτυχία της σε όλα τα μέτωπα που...
χειρίζεται - όπως το προσφυγικό, η εξωτερική πολιτική, το ποδόσφαιρο - και τη διάψευση του αφηγήματός της. Παράλληλα όμως θα επιχειρήσει να παρασύρει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια «παγίδα» που θα προκαλέσει πολιτική φθορά.

Σε κεντρικό της άρθρο η «Καθημερινή της Κυριακής» φέρνει, για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για «διαδηλώσεις με ανοικτούς δρόμους», σχέδιο που στη «βιτρίνα» έχει την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο των πόλεων σε συνάρτηση με τον όγκο κάθε κινητοποίησης αλλά από πίσω περνά μερικές πολύ σκληρές διατάξεις για αστικές ευθύνες των υπεύθυνων κάθε πορείας, θεσμοθέτηση «ιδιώνυμου» αδικήματος για διαδήλωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία καθώς και σκληρές ποινές για αντι-συγκεντρώσεις.

Η ΝΔ θα επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο την ταλαιπωρία που προκαλείται στο κέντρο από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών που κλείνουν δρόμους και να στρέψει το ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στους «νοικοκυραίους», αν πέσει στην παγίδα να ταχθεί άνευ όρων με τη μία πλευρά. Το επιτελείο της ΝΔ έχει εντοπίσει ότι αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επιρρεπή, ίσως επειδή δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι ,π.χ. ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί αφύσικο να κλείνει το κέντρο για πορείες με μικρή συμμετοχή ή ότι είναι πολύ εύκολο για τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες» ή άλλα εφευρήματα.

Αυτό που έχει σημασία να επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αμιγώς πολιτικούς όρους, είναι ότι πίσω από τη φαινομενική ατζέντα «νόμου και τάξης», η κυβέρνηση επιχειρεί συντονισμένα, και σε συνδυασμό με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, να κάμψει τις κοινωνικές αντιστάσεις για το αντεργατικό της σχέδιο, να παράσχει στην αστυνομία ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία να καταστέλλει και να εξοντώνει νομικά τις δυνάμεις που αντιδρούν.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδράσει από τις αποτυχίες της με μια προσφιλή της ατζέντα σε ένα τέχνασμα που έχει επαναλάβει συχνά, με τη συμπαράσταση του τεράστιου μιντιακού μηχανισμού της. Είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τις παγίδες και να αναδείξει την πολιτική ουσία που κομίζει μια κυβέρνηση που νομοθετεί «ιδιώνυμο» για την πολιτική διαμαρτυρία στις αντιλαϊκές πολιτικές της...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: