29.2.20

Σε αχαρτογράφητα νερά η οικονομία...

Σε ποσοτικοποίηση των πρώτων επιπτώσεων του κορονοϊού σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν αρχίσει να «φρενάρουν», όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία (κρουαζιέρα) και οι επενδύσεις μέσω του...
θεσμού της «Golden Visa», προχωρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να θωρακίσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Ιανουάριος πάντως ξεκίνησε με μεγάλες αστοχίες στα έσοδα. Η υστέρηση στις εισπράξεις έφτασε τα 745 εκατ. ευρώ, μολονότι η απειλή από τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο κινείται ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά εν όψει της άγνωστης έκτασης που θα λάβει το πρόβλημα, στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Πληγές στην ελληνική οικονομία είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν, ωστόσο εκεί που δίνουν σημασία οι οικονομολόγοι είναι στο «βάθος». Επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξήλθε πρόσφατα από τα μνημόνια (Αύγουστος του 2018) δεν έχει ακόμα προλάβει να επουλώσει τις βαθιές πληγές από τα σκληρά μέτρα των προγραμμάτων προσαρμογής. Οπότε μια «μόλυνση» της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό, όπως συνέβη δηλαδή, δρα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που δεν είχαν εξασθενήσει από τις πολιτικές της αυστηρής λιτότητας όπως συνέβη με εμάς.

Οι εταίροι έχουν ακόμα ένα λόγο να παρακολουθούν πιο στενά τις εξελίξεις με τη μετάδοση της κινεζικής ίωσης στη χώρα μας. Αυτός συνδέεται με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που μας έχουν δανείσει και τα οποία φυσικά θέλουν να πάρουν πίσω.

Ετσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην αφήσουν χωρίς «εμβόλια» την Αθήνα που θέλει πάση θυσία να προστατεύσει την ανάπτυξη η οποία είναι το «κλειδί» για να παραμείνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Αλλαγή ατζέντας
Με βάση το νέο σκηνικό που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη θεωρείται σχεδόν δεδομένη η αλλαγή της ατζέντας των θεμάτων που θα εξεταστούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Η αρχή θα γίνει από το Euroworking Group-EWG της Πέμπτης 5 Μαρτίου, το οποίο κάτω από το μικροσκόπιό του δεν θα βάλει μόνο την 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών για την ελληνική οικονομία αλλά και τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, σε επίπεδο ευρωζώνης φυσικά.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά, θα είναι μια καλή αρχή στη συζήτηση της Ευρωομάδας για συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η χώρα μας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από τις αποφάσεις των εταίρων στον αγώνα που κάνει για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Τα σενάρια των επιπτώσεων του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εξετάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης για μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που απειλούνται με διακοπή από την κινεζική ίωση. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια προληπτικού κυρίως χαρακτήρα για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.

Προληπτικά μέτρα ανακούφισης ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Ολο και πιο συγκεκριμένα γίνονται τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζονται από την εξάπλωση του κορονοϊού Covid 19 και την αναπόφευκτη εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει προωθήσει η κυβέρνηση. Με αφορμή την ακύρωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, που «κρέμασε» εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες επένδυαν προσδοκίες για σημαντικά έσοδα στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε ήδη επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, Εργασίας, Γ. Βρούτση, και Υγείας, Βασ. Κικίλια, με προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων που θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

«Θεωρείται πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθεί μια πρόσκαιρη κάμψη του τουριστικού ρεύματος... Είναι δεδομένο ότι όλη αυτή η αντικειμενική συνθήκη θα έχει συνέπειες στην ψυχολογία της αγοράς. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει, παράλληλα με τις υγειονομικές συνέπειες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ. Η συνομοσπονδία καταγράφει ως εξής το πλαίσιο προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για την προσωρινή ελάφρυνση των επιχειρήσεων που θα πληγούν:

Αποκατάσταση ζημιών: Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή τον μέσο όρο τριών περιόδων).

Ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις: Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης). Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α' τριμήνου 2020 (ΦΠΑ, εισφορές, φόροι και τέλη).

Δανειακές υποχρεώσεις: Αναστολή καταβολής δόσεων, αναστολή αναγγελίας στον «Τειρεσία» για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, ειδική ρύθμιση-παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές, αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.

Κοινωνική προστασία: Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κάθε πληγείσας περιοχής για το πρώτο εξάμηνο. Αμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης...

Μάριος Χριστοδούλου
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: