16.2.20

Το ψάρι συνήθως βρομάει από το κεφάλι...

Eίναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι γενικοί διευθυντές του ΔΝΤ, κατά παράδοση Ευρωπαίοι, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικά, πολιτικά και άλλα σκάνδαλα, έστω κι αν...
απαλλάχθηκαν τελικά;

Δύσκολο να απαντήσει κανείς αρνητικά, όταν γνωρίζει τη «βρόμικη δουλειά» που διεκπεραιώνει για λογαριασμό της «τοκογλυφικής Διεθνούς» το ΔΝΤ, συναλλασσόμενο συχνά με διεφθαρμένες κυβερνήσεις και αργυρώνητους τεχνοκράτες που έχουν καταστρέψει τις χώρες τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Θυμίζουμε λοιπόν:

■ Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορήθηκε ότι ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαρκοζί με χειρισμούς της είχε προκαλέσει ζημιά 400 εκατ. ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, που επιδικάστηκε ως αποζημίωση στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Το γαλλικό δικαστήριο την έκρινε ένοχη εξ αμελείας, αλλά το ΔΝΤ αποφάσισε ότι η Λαγκάρντ αξίζει την εμπιστοσύνη του μέχρι τέλους της θητείας της.


Ντομινίκ Στρος-Καν

■ Ο προκάτοχός της, Ντομινίκ Στρος-Καν, ως γνωστόν έχασε την εμπιστοσύνη του Ταμείου μετά τη σύλληψή του για σεξουαλική επίθεση εις βάρος καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέα Υόρκης. Αν και τελικά απαλλάχθηκε, πρόσθεσε στην άθλια φήμη του ΔΝΤ ένα επιπλέον στίγμα για τη σχέση εξουσίας και σεξουαλικής βίας.


Ροντρίγκο Ράτο

■ Ο Ροντρίγκο Ράτο, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μεταξύ 2004 και 2007, εκτίει από το 2018 ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων, καταδικασμένος για απάτη ως επικεφαλής της κρατικής τράπεζας Bankia, με φοροδιαφυγή και ξέπλυμα 27 εκατ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών.


Χορστ Κέλερ

■ Ο προκάτοχος του Ράτο, ο Γερμανός Χορστ Κέλερ, μετέπειτα πρόεδρος της Γερμανίας, φαίνεται ότι άντλησε τα σωστά διδάγματα από τη θητεία του ως επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συνάρτηση οικονομικού και στρατιωτικού ιμπεριαλισμού, όταν δήλωσε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν προωθεί τα οικονομικά της συμφέροντα. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί είπε φωναχτά κάτι προφανές…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: