23.2.20

Έγγραφο – βόμβα από τον Ευαγγελάτο...

«Καίει»  Άδωνι και Μανιαδάκη...

Τον υπόδικο για το σκάνδαλο Novartis, Νίκο Μανιαδάκη δείχνει με ένορκη κατάθεσή του, ο Σταύρος Ευαγγελάτος, πρώην υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Υγείας, ως στενό σύμβουλο του...

τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με καθοριστικό ρόλο στην τιμολόγηση των φαρμάκων, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που φέρνει σήμερα στο φως η «Κυριακάτικη δημοκρατία».

Την ίδια ώρα που η προανακριτική μοιάζει όλο και περισσότερο με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΚΚΕ να επιμένουν στο «ξεκουκούλωμα» των προστατευόμενων μαρτύρων, παρά τις περί του αντιθέτου επανειλημμένες συστάσεις από τον Άρειο Πάγο και τη ΓΑΔΑ, νέα στοιχεία αναφορικά με το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, περνούν το κατώφλι της προανακριτικής.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Σταύρου Ευαγγελάτου που ασκούσε καθήκοντα Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη, στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, στις 11 Ιανουαρίου 2019, η οποία διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο δήθεν «άτυπος» σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη, Νίκος Μανιαδάκης, επηρέαζε καθοριστικά την τιμολόγηση φαρμάκων.

Ομολογώντας ότι η Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου ήταν επί της ουσίας διακοσμητική καθώς, η τιμολόγηση των φαρμάκων δεν αποτελούσε εισήγηση της Υπηρεσίας, αλλά έρχονταν έτοιμη από το γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Ευαγγελάτος κατέθεσε πως «από όσο θυμάμαι, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο συνόδευε την εντολή του Υπουργού Υγείας, είχε προηγούμενο αποστολέα προς το γραφείο του τον κ. Μανιαδάκη Νικόλαο».

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ο Νίκος Μανιαδάκης έστελνε στον Άδωνι Γεωργιάδη σχέδια υπουργικών αποφάσεων αναφορικά με τα φάρμακα. «Προωθούνταν σχέδια υπουργικών αποφάσεων προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων από το Γραφείο του Υπουργού Υγείας, τα οποία φαίνεται ότι είχαν συνταχθεί από προγενέστερο αποστολέα, ο οποίος ήταν ο κ. Μανιαδάκης», καταγγέλλει ο τότε υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Υγείας, ενώ συμπληρώνει πως «αποδεικνύεται επίσης η μη εισηγητική παρέμβαση της Διεύθυνσης, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει σχετική κοινοποίηση των εισηγητικών – νομοθετικών πρωτοβουλιών του κ. Μανιαδάκη και προς άλλους φορείς όπως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ».

Η κατάθεση του κ. Ευαγγελάτου αποδεικνύει με ενάργεια ότι όχι μόνο ο Νίκος Μανιαδάκης είχε πράγματι ανάμειξη με τις τιμολογήσεις, αλλά ότι από κοινού με τον Άδωνι Γεωργιάδη αποφάσιζε εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης τις τιμές των φαρμάκων. Μέσα από την αποκαλυπτική κατάθεσή του, καθίσταται σαφές ότι ο Νίκος Μανιαδάκης κρατούσε τα κλειδιά της τιμολόγησης στο υπουργείο, παρόλο που ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ισχυριστεί στο παρελθόν δεν είχε καμία σχέση με την τιμολόγηση του φαρμάκου. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης τον έχει αποκαλέσει πολλάκις «απλώς άτυπο σύμβουλό» του.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος επί της ουσίας υπήρξε ο μεσολαβητής με την τρόικα σε θέματα φαρμάκου, είχε διαψεύσει κατηγορητικά τα περί ανάμειξης του στη φαρμακευτική πολιτική της επίμαχης περιόδου. Η νέα κατάθεση του κ. Ευαγγελάτου ωστόσο, αφενός καθιστά αμφότερους αναξιόπιστους, αφετέρου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων την περίοδο της κρίσης και της λιτότητας, που κατά πολλούς είναι ο πραγματικός πυρήνας της υπόθεσης της Novartis.

Σημειωτέον, ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, φέρεται να εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novartis εκμεταλλευόμενος τον ρόλο του στο υπουργείο, ενώ πληρώνονταν απευθείας από τον φαρμακευτικό κολοσσό, μέσω της εταιρείας που διατηρούσε στο όνομα της συζύγου του Χριστίνας Φαρμάκη, για «έρευνες και παροχή υπηρεσιών». Σήμερα, διώκεται από τη δικαιοσύνη για παθητική και ενεργητική δωροδοκία στην υπόθεση Novartis και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος επιχειρώντας να διαφύγει στο εξωτερικό, συνελήφθη ξημερώματα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη.

Ο πρώην «άτυπος» σύμβουλος φαρμάκων τριών πρώην υπουργών Υγείας, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος, ελέγχεται μεταξύ άλλων για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς αν και αναφέρθηκε στις καταθέσεις του ως προστατευόμενος μάρτυρας στις πρακτικές επιρροής για τις οποίες ελέγχεται η Novartis, προσδιορίζοντας το ποσό των παράνομων χρημάτων που, διακινήθηκαν από την εταιρεία την εξαετία 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ, απέφυγε αριστοτεχνικά να αναφερθεί στο δικό του ρόλο στην υπόθεση, με αποτέλεσμα οι Αρχές να αποφασίσουν να του ασκήσουν δίωξη και να του στερήσουν την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Να σημειωθεί ότι το πολυσέλιδο πόρισμα της πρώην επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο περιλαμβάνει και την επίμαχη κατάθεση του Σταύρου Ευαγγελάτου, θα τεθεί επί τάπητος στη μεθαυριανή συνεδρίαση της προανακριτικής. Άλλωστε, η κατάθεσή του πορίσματος, οδήγησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για την περασμένη Πέμπτη, κατάθεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ώστε τα κόμματα να μπορέσουν να το μελετήσουν. Την ίδια ώρα, εντός των επομένων ημερών αναμένεται και η κατάθεση στην προανακριτική της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και του Παύλου Πολάκη...

πηγή: Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: