16.2.20

Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη...

Μόλις ανέλαβε τα υπουργικά της καθήκοντα, η Λίνα Μενδώνη «προβληματίστηκε» για τυπικά ζητήματα γύρω από ΕΔΕ που είχε διαταχθεί κατά πρώην μελών του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού. Απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο καλεί την υπουργό να...

ασκήσει πειθαρχικές διώξεις. Η ομόφωνη αυτή γνωμοδότηση... αραχνιάζει έως σήμερα στο γραφείο της.
Ο δρόμος της επιστροφής στο «αμαρτωλό» παρελθόν είναι στρωμένος με συγκάλυψη. Την ώρα που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά 17 πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) για την περιβόητη υπόθεση των εικονικών δανείων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διατηρεί επί πέντε μήνες σε εκκρεμότητα την αποδοχή γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που την καλεί να προχωρήσει σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) κατά των ποινικά διωκόμενων. Και μάλιστα η γνωμοδότηση, που κρατείται επί μακρόν σε ένα συρτάρι, έχει ζητηθεί από την ίδια την υπουργό.



Το χρονικό της γνωμοδότησης που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» έχει ως εξής: στις 8 Αυγούστου 2019 -χωρίς ακόμα να έχει συμπληρώσει ένα μήνα υπουργικής θητείας- η κ. Μενδώνη απευθύνει ερώτημα στο ΝΣΚ εκθέτοντας τον «προβληματισμό» της -όπως αναφέρεται στο έγγραφο- για το εάν ο υφυπουργός Πολιτισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, Κ. Στρατής, είχε τη δυνατότητα να διατάξει ΕΔΕ σε βάρος μελών του Ταμείου.


Το ερώτημα της κ. Μενδώνη αφορούσε ΕΔΕ που είχε διατάξει ο πρώην υφυπουργός στις 14 Ιουνίου 2018 για την υπόθεση των «μαϊμού» δανείων και οικονομικών βοηθημάτων που χορήγησε το Ταμείο σε υπαλλήλους. Οι υποτιθέμενοι «δανειολήπτες» από την πλευρά τους έχουν καταθέσει ενυπόγραφα στις αρμόδιες αρχές ότι οι ίδιοι ουδέποτε εισέπραξαν ή έστω αιτήθηκαν αυτά τα δάνεια.

Ως γνωστόν για την υπόθεση ασκήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από ενδελεχή έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης). Μερικές ημέρες αργότερα εστάλη η γνωμοδότηση του ΝΣΚ στην υπουργό Πολιτισμού.

Το ΝΣΚ έκρινε ότι, αν και ο υφυπουργός είχε την εποπτεία του Ταμείου, δεν προκύπτει ερμηνευτικά ότι με τον όρο «εποπτεία» είχε και αρμοδιότητες πειθαρχικής εξουσίας. Ποιος όμως λογίζεται ως πειθαρχικός προϊστάμενος με το δικαίωμα να διατάξει ΕΔΕ και ενδεχόμενη πειθαρχική δίωξη, ήταν το έτερο ερώτημα της κ. Μενδώνη στο ΝΣΚ. Στην ομόφωνη γνωμοδότησή του το ΝΣΚ ήταν σαφές: η υπουργός Πολιτισμού είναι πειθαρχικά αρμόδια.

Το Ταμείο, παρά την ιδιότυπη δομή του (συστάθηκε ως «ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα»), ανήκει στην οργανική ενότητα του υπουργείου Πολιτισμού. Ηταν αναγκαία προϋπόθεση για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου να είναι υπάλληλοι του υπουργείου. Επομένως, σύμφωνα πάντα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, «η ίδια υπουργός έχει καθήκον να ασκήσει πειθαρχική δίωξη» κατά μελών της διοίκησης του Ταμείου, «ιδίως δε σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης κατ’ αυτών». Με λίγα λόγια, με τη γνωμοδότησή του το ΝΣΚ υποδεικνύει στην κ. Μενδώνη να συνεχίσει τις ΕΔΕ που διέταξε ο πρώην υφυπουργός...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: