17.2.20

Έγγραφο - φωτιά του FBI...

...για χρηματισμό Έλληνα πολιτικού από τη Novartis...

ια την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου του FBI, το οποίο διαπιστώνει την δωροδοκία πολιτικού προσώπου στην Ελλάδα από τα μαύρα ταμεία της Novartis, ενημερώνει τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα η εισαγγελέας κατά της Διαφθροράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Το πρόσωπο δεν...
κατονομάζεται, ενώ το έγγραφο χαρακτηρίστηκε απόρρητο, δεδομένου ότι οι δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν πολύ αυστηρούς νόμους προστασίας στη διάρκεια της έρευνας και της προδικασίας.

Το FBI διαψεύδει τη Ράικου, γνώριζε από το 2017 για δωροδοκία πολιτικού

Την ίδια στιγμή, με το συγκεκριμένο έγγραφο η κυρία Τουλουπάκη υπενθυμίζει ότι η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου γνώριζε για την ύπαρξη πολιτικού προσώπου που είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis, ήδη από το Γενάρη του 2017. Παράλληλα εγείρει και ζήτημα πιθανής ψευδορκίας, ενώπιον της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017, πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία η Ελένη Τουλουπάκη, όταν ακόμα επικεφαλής της Εισαγγελίας ήταν η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με νομικές πηγές προσθέτει μια πληροφορία μάλλον άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές διατείνονταν πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου. Το απόρρητο αυτό έγγραφο όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή την εκδοχή αφού κάνει λόγο για μίζα σε «μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο». Το έγγραφο δεν υπάρχει στη δικογραφία γιατί όπως αναφέρεται υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου είχε παραιτηθεί λέγοντας ότι «αρνούμαι να μετατραπώ σε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελ. Ράικου ως εισαγγελέας Διαφθοράς είχε υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ το 2016, ωστόσο αρνήθηκε πεισματικά στις καταθέσεις της και μέσα στη Βουλή ότι υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο μέχρι την παραίτησή της. Κι αυτό όταν ήδη και το δικό της έγγραφο προς τις ΗΠΑ έκανε λόγο για «καταγγελίες που αναφέρονται σε χρηματισμό δημόσιων λειτουργών που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις».

Στην κατάθεσή της στη Βουλή φέρεται να απέδωσε την αιτία αυτής της συγκεκριμένης αναφοράς -στο επίσημο δικό της έγγραφο- για την πιθανότητα χρηματισμού πρώην κυβερνητικών παραγόντων σε δημοσιεύματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: