30.3.20

Τι είναι ο χανταϊός: Αξίζει η ανησυχία;...


Ξαφνικά και μέσα σε όλη αυτή την κρίση που ζούμε, στο Google Trends και στα social media εμφανίστηκε ένας νέος ιός με λίγο περίεργο και τρομακτικό όνομα. Πρόκειται για τον λεγόμενο χανταϊό, γνωστό και ως...
“ορθοχανταϊός” ο οποίος θεωρήθηκε κατά βάση ως η επόμενη και πιο θανατηφόρα ασθένεια που θα μαστίσει την ανθρωπότητα μετά τον κορονοϊό, για τον οποίο ήδη υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Οι ειδικοί όμως διαφωνούν.

Σύμφωνα με τον Allen Cheng, καθηγητή επιδημιολογίας στο Monash University, δεν πρέπει να ανησυχούμε γι’αυτόν. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο -πάρα πολύ σπάνιο- ιό. Και αυτό ισχύει ακόμα και αν προέκυψαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Βολιβία, Αργεντινή και Κίνα.

Ο χανταϊός είναι ένας από εκείνους τους ιούς που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Στην περίπτωσή μας, τα ύποπτα ζώα μέσω των οποίων γίνεται η μετάδοση είναι τα τρωκτικά (κυρίως οι αρουραίοι). Αν μεταδοθεί σε άνθρωπο είναι πράγματι επικίνδυνος καθώς προκαλεί αιμορραγίες και ηπατική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων των ΗΠΑ, η μετάδοση γίνεται μέσω ούρων, περιττωμάτων και σιέλου αρουραίων. Πιο συγκεκριμένα,

Οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν αν πιάσουν μια επιφάνεια μολυσμένη με ούρα, περιττώματα ή σίελο αρουραίου και μετά ακουμπήσουν τη μύτη ή το στόμα τους.
Mπορείς να αρρωστήσεις επίσης αν φας φαγητό μολυσμένο με χανταϊό.
Οι περιπτώσεις μετάδοσης λόγω κάποιου δαγκώματος από αρουραίο είναι πολύ σπάνιες. Χωρίς βέβαια να είναι αδύνατες.
Κινδυνεύουμε όμως από αυτόν;
Όχι ιδιαίτερα. Γενικά, οι επιδημιολόγοι δεν βρίσκουν στον χανταϊό κανενός είδους απειλή για την ανθρωπότητα προς το παρόν. Δεν μελετάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς ως πιθανώς επικίνδυνος. Οι αναφορές των κρουσμάτων του δεν δίνουν την εντύπωση κανενός είδους διασποράς.

Ας επικεντρωθούμε στην πανδημία που ήδη έχουμε και ας μην τρομοκρατούμαστε χωρίς λόγο. Τα ζώα κουβαλούν πράγματι πολλές ασθένειες. Ελάχιστες από αυτές όμως μπορούν να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: